Srbija

15.09.2013. 17:01

Miloš Milošević

Autor: Nova Ekonomija

Moramo državi da pravimo profit – Aleksandar Obradović, v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije

Srbija

15.09.2013. 17:01

Elektroprivreda Srbije je celog leta bila u žiži javnosti – građane najviše zanima cena struje, nagomilani dugovi su ogromni, EPS je ponudio reprogram i odloženu otplatu, stvoreno je novo preduzeće za javno snabdevanje, ali su u senci ostali podaci kako ovaj „večiti gubitaš“ sada posluje. Prvi čovek Aleksandar Obradović kaže da su gubici značajno smanjeni

Kako vi ocenjujete rezultate rada EPS-a ove godine?
Finansijska situacija koju sam zatekao 6. septembra 2012. godine, kada me je Vlada Srbije imenovala za vršioca dužnosti generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“ bila je katastrofalna. Tada je EPS imao 10 milijardi dinara neplaćenih obaveza – dugovanja i obaveza za tekuće remonte, investicije i eksproprijacije, a očekivani gubitak na kraju 2012. bio je 33 milijarde dinara. Nedostajalo je 40 milijardi dinara u bilansu novčanih tokova.

Uspeli smo da rešimo finansijski problem. EPS je sada likvidan i ispunjava sve obaveze na vreme. Uspešnim poslovanjem, reprogramom kredita, racionalizacijom troškova i rekordnom proizvodnjom smanjili smo gubitak za skoro 21 milijardu dinara. Planirano je bilo da gubitak u 2013. godini bude oko 22 milijarde dinara, a očekujemo da će biti 0,8 milijardi dinara. Reprogramirana je obaveza po osnovu kredita od 21 milijardu dinara, od čega je čak 15 milijardi trebalo da dospe u 2013. godini, što bi negativno uticalo na likvidnost. Poboljšali smo i svoj novčani tok – iz stanja nelikvidnosti i minusa od skoro 49,2 milijarde dinara, poboljšali smo rezultate za 42,8 milijardi dinara. Novčani tok je krv kompanije. Ako stižu obaveze i prihodi ne mogu da ih podmire, onda ne možete da isplaćujete zarade, plaćate dobavljače, poreze i sve ostale troškove.

Šta su najvažniji planovi i investicija EPS-a do kraja ove godine?
Među većim investicionim projektima koje je EPS započeo u 2013. godini su nabavka rudarske opreme za RB „Kolubara“, vredna 181 milion evra i revitalizacija hidroelektrane „Zvornik“, vredna 70 miliona evra. Do kraja godine očekujemo razvoj mnogih investicionih projekata, jer su u toku izrade Studija izvodljivosti i isplativosti za sve projekte i očekuje se da budu završene do kraja godine. Koji god projekti budu izabrani, osnovni kriterijum biće profitabilnost i to je naše strateško opredeljenje. U toku je priprema za izradu studije izvodljivosti za projekat reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, a aktuelni projekti su TENT B3, „Kolubara B“, „Kostolac B3″ i elektrana sa kombinovanim gasno-parnim ciklusom „Novi Sad“ .

Kakvi su proizvodnji rezultati EPS-a u ovoj godini i koliki je izvoz struje u ovoj godini?
„Elektroprivreda Srbije“ je za šest meseci ove godine proizvela oko 19 milijardi kilovat-sati i ostvarila za ovaj period rekordnu proizvodnju. Do kraja godine očekuje se proizvodnja od čak 37 milijardi kilovat-sati. U odnosu na plan, proizvodnja električne energije je veća za 0,8 odsto, a u odnosu na isti period prošle godine za 6,4 odsto. Ni u jednom trenutku nije bilo problema u odvijanju proizvodnje elektrana EPS-a. Za šest meseci EPS je prodao 1,66 milijadi kilovat-sati što je vrednost od 67,35 miliona evra, odnosno za 33,4 odsto više od plana. Vrednost prodate energije do kraja 2013. premašiće 100 miliona evra.

Od početka sledeće godine se sprema još jedna faza liberalizacije tržišta struje. Šta je potrebno da EPS učini da bi zadržao potrošače?
Srbija i EPS streme ka otvorenom, liberalizovanom tržištu, a tržište poznaje samo tržišnu cenu. Na tržištu postoji ponuda i potražnja, a uspešne kompanije će ostvariti profit, jer će uspeti da podmire tržište po određenoj ceni. One kompanije koje su neuspešne, neefikasne, one će da se povuku sa tog tržišta, izgubiće potrošače i u jednom momentu će bankrotirati. Sa poboljšanom, tržišnom cenom, ostvarili smo prihode od 2,3 milijarde dinara. Uspeli smo da sa jedne strane povećamo prihode, a da zadržimo 97 odsto tržišta.  Sada smo samo jedan od učesnika na tržištu i moramo da se ponašamo tržišno.

Cilj je da EPS postane organizovanija i efikasnija kompanija. Vlada Srbije je u novembru prošle godine usvojila Polazne osnove za reorganizaciju EPS-a kojim kompanija treba da postane profitabilna i uspešna. Ključ za poboljšanje parametara poslovanja EPS-a je reorganizacija kroz korporativizaciju. U Polaznim osnovama jasno piše da treba da se osnuje jedan snabdevač i jedan operator distributivnog sistema. Od tih Polaznih osnova ispunili smo deo vezan za osnivanje „EPS Snabdevanja“ koje je počelo sa radom 1. jula i snabdeva sve tarfine kupce.

Stvaranje ambijenta za ispunjavanje preostalog dela Polaznih osnova nije u moći poslovodstva, jer korporativni način upravljanja zahteva i promenu statuta i promenu osnivačkih akata, čak i promenu pravne forme EPS-a, a te promene su u nadležnosti osnivača, odnosno Vlade. Ovo poslovodstvo se trudi da gleda na EPS kao kompaniju koja mora svom vlasniku, državi, da napravi profit.

Intervju sa gospodinom Obradovićem možete pročitati u trećem broju štampanog izdanja „Nova Ekonomija“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.