Srbija

29.09.2024. 10:03

Autor: Nova Ekonomija

Oko 30 hektara šume osušeno na Kopaoniku, nadležni spremni da zaustave širenje

Drvo je jedan od izvoznih proizvoda Srbije

Šume na Tari Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Srbija

29.09.2024. 10:03

Problem sušenja šuma u Nacinalnom parku Kopaonik evidentiran je pre desetak godina. Najkasnije u odnosu na ostala četiri nacionalna parka u Srbiji. Od tada postoji uzlazni trend širenja površina zahvaćenih sušenjem šuma, prenosi N1.

Posledice se znaju. Namnožavanje insekata potkornjaka i pojava gljive truležnice. Kao rezultat svega toga dolazi do sušenja određene površine pod šumom.

Iz NP Kopaonik kažu da je ove godine krajem jula i početkom avgusta zabeleženo intenzivnije sušenje šuma.

Srđan Simović, izvršni direktor za zaštitu i razvoj NP Kopaonik, kaže za N1 da su u ovom trenutku stabla osušena na površini od oko 30 hektara. Ali, kaže da su spremni da zaustave sušenje.

„Imaćemo niz biotehničkih mera. Nadamo se da će u nekim zonama biti dozvoljene i minimalne hemijske mere koje će pokušati da spreče gradaciju i usporimo proces sušenja čistih šuma smrče na Kopaoniku“, naglašava Simović.

Simović kaže da će Kopaonik koji je pod šumama smrče u narednom periodu sigurno promeniti svoj izgled.

„Kako će to ići, ne znam. Pretpostavljamo da će šume Kopaonika drugačije izgledati. Meni je približnije da će biti nalik šumama Goča ili Tare. Mešovite, sa smrčom, jelom, borom i bukvom“, objašnjava Simović.

Zbog najezde potkornjaka u šumama NP Kopaonik su postavljene klopke. Ali, one ne mogu da unište ove insekte, već samo mogu da kontrolišu njihovu brojnost. Kopaoniku je potrebna hitna seča bolesnih stabala, ali i uvođenje šumskog reda. To podrazumeva skidanje kore sa trupaca koji se već nalaze u šumama.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.