Svet

01.10.2024. 11:25

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Grčki terminal za tečni gas, iz kog će se snabdevati i Srbija, zvanično počeo sa radom

"Prekretnica u evropskoj energetskoj bezbednosti".

Aleksandrupolis TPG terminal Aleksandrupolis TPG terminal

Aleksandrupolis TPG terminal

Svet

01.10.2024. 11:25

Terminal za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu, putem kog će se ovaj energent isporučivati u Grčku, Bugarsku, Rumuniju, Severnu Makedoniju, Srbiju, Moldaviju, Ukrajinu Mađarsku i Slovačku, danas je zvanično počeo sa radom.

Operator ovog sistema, kompanija Gastrade, objavio je da tamošnja jedinica za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) ima maksimalni kapacitet regasifikacije od 5,5 milijardi kubnih metara godišnje.

U saopštenju se navodi i da trenutno 14 grčkih i međunarodnih kompanija komercijalno učestvuje u ovom projektu, „angažujući skoro sve kapacitete terminala do najmanje 2030“.

„Kao rezultat velikih saradnji, sa pionirskim konceptom svog vremena, ovaj projekat doprinosi energetskoj bezbednosti i diversifikaciji izvora i ruta snabdevanja energijom Jugoistočne i Centralne Evrope, odlučno unapređujući ulogu i značaj Grčke na savremenoj energetskoj mapi Evrope, čineći je energetskom kapijom za više od devet zemalja“, saopštili su iz Gastrade.

Gastrade je prva kompanija u Grčkoj kojoj je dodeljena licenca za Nezavisni sistem prirodnog gasa, a se bavi proučavanjem, projektovanjem, konstruisanjem, upravljanjem i eksploatisanjem infrastrukture neophodne za prijem, skladištenje, transport i distribuciju prirodnog gasa.

Gastrade tim, zajedno sa svojim strateškim partnerima i akcionarima, Elminom Kopeluzu (Copelouzou), Gaslog-om, DEPA Commercial, Bulgartransgaz-om i DESFA, ima između ostalog i cilj stvaranja čvorišta u Aleksandrupolisu za trgovinu prirodnim gasom u jugoistočnoj i centralnoj Evropi.

Projekat Aleksandrupolis je sufinansirao Evropski fond za regionalni razvoj Evropske unije kroz Operativne programe „Konkurentnost, preduzetništvo i inovacije (EPAnEK)“ i „Životna sredina i klimatske promene (PEKA)“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.