Svet

03.10.2024. 13:47

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

OpenAI predviđa milijarde dolara gubitaka uprkos rastu prihoda

Chat GPT Foto: Freepik - frimufilms

Svet

03.10.2024. 13:47

OpenAI, kompanija iza četbota ChatGPT, očekuje gubitak od pet milijardi dolara ove godine, iako prihod iznosi 3,7 milijardi dolara.

Ove brojke ukazuju na izazove kompanije, uprkos njenoj rastućoj popularnosti.

Prema poverljivim izvorima, OpenAI je prošlog meseca zaradio 300 miliona dolara, beležeći rast od 1.700 odsto u odnosu na početak prošle godine.

Procenjuje se da će kompanija sledeće godine ostvariti 11.6 milijardi dolara prihoda, ali su visoki troškovi, uključujući plate i operativne troškove, glavni razlog za velike gubitke.

Kompanija je trenutno u procesu prikupljanja novih sredstava, a Thrive Capital predvodi ovu rundu sa planiranim ulaganjem od milijardu dolara.

Očekuje se da će OpenAI biti procenjen na više od 150 milijardi dolara, piše CNBC.

Pored finansijskih izazova, OpenAI se suočava i sa promenama u rukovodstvu, uključujući nedavni odlazak tehnološke direktorke Mire Murati.

Kompanija takođe razmatra prestruktuiranje u profitnu organizaciju, što bi moglo olakšati pristup kapitalu i likvidnosti.

Servisi poput ChatGPT-a i licenciranje GPT modela doneli su značajan rast, ali visoki troškovi za Nvidia grafičke procesore i zaposlene ostaju glavni izazovi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.