Srbija

04.10.2024. 16:10

Beta

Autor: Nova ekonomija

Otvorena obilaznica oko Gornjeg Milanovca

građevinski radnik poravnava svež beton Foto: Pixabay

Srbija

04.10.2024. 16:10

 U Gornjem Milanovcu danas je otvorena saobraćajna obilaznica oko grada, duga gotovo deset kilometara, u čiju izgradnju je iz budžeta Srbije uloženo 30,5 miliona evra.

Obilaznicu je gradila kineska kompanije Pauer Čajna.

Puštanju u saobraćaj obilaznice prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je „srećan da je mogao da vidi da takovski kraj izgleda kao da Austrija ili Švajcarska“.

„Znamo koliko je problema bilo bez ove obilaznice, ona će olakšati svakodnevni život. Ona je u ekonomskom smislu jako važna, čime povezujemo lokalnu privredu sa svetskim putevima. Kamioni koji decenijama zagađuju Milanovac i Takovo, neće više prolaziti tik pored kuća“, rekao je Vučić.

Srbija je, kako je dodao, zemlja kojoj je Milanovac podjednako važan kao i Niš, Novi Sad i Beograd.

„Ono što je za organizam krvotok, to je za državu putna infrastruktura“, kazao je Vučić.

Zahvalio je kineskim prijateljima, kineskom ambasadoru i predsednik Kine Si Đinpingu na pomoći da se Srbija razvija.

„Recite Siju da mu je Srbija zahvalna i da nikada nećemo zaboraviti ono što je za Srbiju uradio“, rekao je Vučić i zahvalio i domaćim firmama koje su učestvovale u izgradnji obilaznice.

Ambasador Kine Li Ming je podsećajući da stara kineska izreka kaže da bez puta nema života, istakao da Srbija ekonomski napredjuje jer pridaje veliki značaj izgradnji saobraćajne infrastrukture.

„Ovo je put koji vodi presporitetu, ali je i još jedna veza između kineskog i srpskog naroda“, kazao je on i dodao da su kineska i srpska strana u poslednje dve godine veoma blisko sarađivale i da se nad se da će u budućnosti biti još više zajedničkih projekta.

Projekat obilaznice obuhvatao je izgradnju nove saobraćajnice od Gornjeg Milanovca do Klatičeva u dužini od 4,78 kilometara i rekonstrukciju postojećeg državnog puta od Klatičeva do Takova u dužini od 4,70 kilometara.

Izgradnjom obilaznice tranzitni saobraćaj će u potpunosti biti razdvojen od lokalnog koji prolazi kroz to mesto sa 25.000 stanovnika.

Obilaznica će Gornji Milanovac povezati sa auto-putem „Miloš Veliki“, a teretni saobraćaj više neće prolaziti kroz centar grada.

Puštanjem u saobraćaj te obilaznice skratiće se i vreme putovanja od Gornjeg Milanovca do Takova.

Izgradnja obilaznice počela je posle potpisivanja Ugovora o saradnji između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kineske kompanije „Power Construction Corporation of China Limited“, krajem 2021. godine, pošto su bili spremni kompletni projekti i dobijene građevinske dozvole.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.