Srbija

08.10.2024. 16:19

Nova ekonomija

Autor: Katarina Pantelić

Kontroverzna platforma „Zdravitas“ poreske obveznike koštala 350.000 evra

Deca koja izlaze iz osnovne škole Foto: Nova ekonomija

Srbija

08.10.2024. 16:19

Uspostavljanje sistema za praćenje fizičkog razvoja učenika i razvoja njihovih motoričkih sposobnosti „Zdravitas„, koja potencijalno prikuplja osetljive podatke i koju sindikati prosvetnih radnika već danima kritikuju, poreske obveznike koštao je 35 miliona dinara bez PDV-a (42 miliona dinara sa PDV-om, odnosno oko 350.000 evra).

„Zdravitas“ pribavlja podatke o zdravlju učenika, od trećeg razreda osnovne škole do završetka srednje škole, a posao izrade softverskog rešenja dobili su Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Fakultet organizacionih nauka, Saga doo Beograd i PortalMaster Solutions doo.

Tender za ovaj posao je raspisan u maju, ugovor je dodeljen krajem juna, a portal je u međuvremenu i lansiran.

Naručilac „Zdravitasa“ bila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a njime upravlja Ministarstvo prosvete.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović „Zdravitas“ je najavila krajem avgusta ove godine, uz objašnjenje da će putem njega ministarstvo „pravovremeno uočavati i otklanjanjati eventualne nepravilnosti kod dece“.

Ona je tada objasnila da se radi o projektu sa Ministarstvom zdravlja i da će se kroz ovu platformu pratiti motorni razvoj dece sa uticajem na kogniciju emocije i ostale komponente ličnosti dece uzrasta od trećeg razreda do završetka srednje škole.

Ona je tada u intervjuu rekla da su u projekat uključeni školski pedagozi, psiholozi i lekari i kazala da „rana detekcija u 70 odsto slučajeva kod preduzetih stručnih mera popravlja poteškoću koju dete ima“.

Od ukupnih sredstava za uspostavljanje platforme za sport, najviše novca za ovaj posao odlazi PortalMaster Solutions-u (48,3 odsto), zatim Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja (39 odsto), kompaniji Saga doo (7,4 odsto), pa Fakultetu organizacionih nauka (5,3 odsto).

„Zdravitas“ je ipak dospeo u žižu javnosti nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo postupak vanrednog inspekcijskog nadzora nad Ministarstvom prosvete, zbog sumnje da se ovom platformom krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Javnost je o tome obavestio Nezavisni sidnikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS), na čiju inicijativu je i pokrenuta provera potencijala za zloupotrebe prilikom obrade podataka o zdravlju maloletnih lica.

Kako su naveli u predstavnici sindikata u kojima su prosvetni radnici, u bazu podataka „Zdravitasa“ se pohranjuju JMBG i učenika i roditelja, jedinstven obrazovni broj đaka, ali i pol, visina i masa deteta, masna komponenta telesnog sastava, trčanje na 20 metara sa progresivnim povećanjem brzine i niz drugih podataka koji se mere na časovima fizičkog.

Povodom projekta „Zdravitas“, NSPRS je takođe od Ministarstva prosvete zahtevao i dodatna pojašnjenja: sa koje budžetske pozicije će se isplaćivati dodatni rad nastavnika čije angažovanje se zahteva u sprovođenju projekta „Zdravitas“, koja će fizička i pravna lica imati pristup podacima prikupljenim u okviru projekta i koje mere su planirane i do sada preduzete da bi se pojedinačni i zbirni podaci prikupljeni tokom projekta „Zdravitas“ zaštitili od zloupotrebe, odnosno korišćenja od strane neovlašćenih lica.

Oni su podsetili da ovaj projekat zahteva dodatno radno angažovanje nastavnika, „što se mora regulisati aneksima ugovora o radu i adekvatnim plaćenjem“.

Protest prosvetnih radnika – kažu da u više od 1.000 škola danas nema nastave

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.