Srbija

09.10.2024. 16:56

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Komisija za zaštitu konkurencije ove godine donela samo jednu odluku o povredi konkurencije

Pexels

Srbija

09.10.2024. 16:56

Komisija za zaštitu konkurencije ove godine je donela samo jednu odluku o povredi konkurencije, dok je poslednja odluka o zloupotrebi dominantnog položaja stara tri godine – što je zabrinjavajući pad u radu, ocenjuje u saopštenju Centar za evropske politike (CEP).

„Ovaj ozbiljan pad u aktivnosti i manjak tzv. „slučajeva-orijentira“ (landmark cases), koji bi kroz konkretne primere trebalo da pruže smernice za primenu pravila zaštite konkurencije u stvarnim tržišnim okolnostima, ukazuje na duboku letargiju u radu Komisije“, navodi CEP.

Centar za evropske politike, kao koordinator Radne grupe za Poglavlje 8 – Zaštita konkurencije u okviru Nacionalnog konventa o EU (NKEU), ukazuje na potrebu unapređenja stanja konkurencije na tržištu Srbije.

„Iako ekonomski rast i investicioni rejting igraju važnu ulogu, primena pravila zaštite konkurencije je ključna za dugoročnu ekonomsku stabilnost i usklađivanje sa evropskim standardima“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje i na potpuni izostanak Komisije iz javnog dijaloga o ključnim politikama i zakonodavnim inicijativama koje utiču na stanje konkurencije na tržištu Srbije.

„Nedostatak prisustva u ovim diskusijama značajno smanjuje ulogu Komisije kao korektivnog faktora i nadzornika tržišta, a otvara prostor za donošenje politika koje potencijalno ograničavaju konkurenciju ili favorizuju određene učesnike na tržištu“, piše u saopštenju.

Pored toga, prisutan  je i  nedostatak transparentnosti u radu Komisije,što ozbiljno ugrožava njen kredibilitet.

Kao primer se navodi to što konkurs za izbor novog predsednika i članova Saveta Komisije nije objavljen, dok su informacije koje su dostupne javnosti fokusirane na seminare i međunarodne aktivnosti, dok su odluke i aktivnosti od suštinskog značaja za stanje konkurencije na domaćem tržištu retko dostupne ili objašnjene javnosti.

CEP naglašava da je stanje konkurencije, kao i primena pravila koja je regulišu, od suštinskog značaja ne samo za zdravlje domaćeg tržišta već i za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Kako se navodi, Srbija već sada ima obavezu da poštuje pravila o zaštiti konkurencije, prema članu 73. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Imajući u vidu sve navedene izazove, Centar za evropske politike poziva na hitne promene u radu Komisije za zaštitu konkurencije.

Neophodno je da Komisija izađe iz trenutnog stanja pasivnosti i obezbedi da njena praksa bude javna, transparentna i u skladu sa najboljim evropskim standardima.

„Javnost, uključujući stručnu zajednicu i medije, mora biti redovno informisana o ključnim odlukama koje se tiču zaštite konkurencije, kao i o politikama koje mogu uticati na tržišne uslove. Takođe, potrebni su adekvatni institucionalni i stručni kapaciteti unutar Komisije kako bi ona mogla efikasno da odgovori na izazove tržišta i primenjuje pravila koja sprečavaju monopolističko ponašanje i druge prakse koje narušavaju konkurenciju“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.