Srbija

16.05.2017. 10:20

Autor: Nova Ekonomija

MUP: Srbija nije ozbiljno ugrožena sajber napadom

Srbija

16.05.2017. 10:20

Načelnik odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP Saša Živanović izjavio je da Srbija nije ozbiljno ugrožena sajber napadom.

Živanović je za televiziju Pink rekao da su samo dva pravna lica podnela krivične prijave protiv nepoznatog lica za blokiranje pristupa podataka na njihovim računarima.

„Do juče se niko nje prijavio kao oštećen“, rekao je Živanović govoreći o globalnom sajber napadu koji se dogodio tokom proteklog vikenda u oko 150 zemalja.

Naveo je da je sajber kriminal postao dominantni oblik kriminala u svim zemljama, a da je za efikasno suprotstavljanje neophodno uključivanje i povezivanje šire društvene zajednice. 

Globalni sajber napad pogodio je od petka više od 200.000 kompjutera pomoću softvera „rensomver“ (ransomware). 

Zemlje širom sveta pokušavaju da otklone kvarove na računarima nakon masovnog hakerskog napada. Virusom zaraženo na stotine hiljada kompjutera u 150 zemalja. 

Vlade, bolnice, velike kompanije morale su da osposobe kompjutere koji su bili blokirani i ne mogu da se koriste dok se organizatorima napada ne isplati novac, što je u svetu poznato i kao rensomver. Američki predsednik odmah je zatražio hitan sastanak zbog ovih napada. 

S druge strane, bivši službenik američke Nacionalno-bezbednosne agencije Edvard Snouden izjavio je da je virus potekao upravo iz NSA. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u Pekingu, da je „virus očigledno razvijen u Americi“. 

„Čak su i iz Majkrosofta bili jasni i otkrili da su virus stvorile američke tajne službe“, rekao je ruski predsednik i dodao da će se špijunima osvetiti zlonamerni softver koji plasiraju na internetu, prenosi Raša tudej. 

Predsednik „Majkrosofta“ Bred Smit krivicu za masovne hakerske napade pripisao je vladama u svetu koje nisu otkrivale dovoljno podataka o ranjivosti softvera. 

Prema tvrdnjama BBC, ovoga puta najžešće je napadnuta Rusija, gde je napadnuto rusko ministarstvo unutrašnjih poslova, železnice, banke, drugi najveći operater mobilne telefonije Megafon.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.