Srbija

14.10.2024. 11:54

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Dva sportska saveza dobila 3,6 miliona evra iz budžetske rezerve

Pixabay

Srbija

14.10.2024. 11:54

Fudbalski savez Srbije (FSS) dobiće 177 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve, dok će Teniski savez Srbije biti dotiran sa 249 miliona dinara, isto iz budžetske rezerve, vidi se iz dva odvojena rešenja objavljena u Službenom glasniku. Ukupno, dva saveza će iz tekuće rezerve ovog puta dobiti 426 miliona dinara (3,6 miliona evra). 

Oba ova iznosa odobrena su Generalnom sekretarijatu Vlade, a na ime finansijske pomoći potrebne za redovan rad ovih saveza.

Kako se može videti u prvom rešenju, Generalnom sekretarijatu Vlade odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 177 miliona dinara na ime dotacije Fudbalskom savezu Srbije, radi obezbeđivanja finansijske pomoći potrebne za redovan rad Fudbalskog saveza Srbije.

U drugom rešenju piše da se sredstva u ukupnom iznosu od 249 miliona dinara Generalnom sekretarijatu Vlade odobravaju za dotaciju Teniskom savezu Srbije, radi obezbeđivanja finansijske pomoći potrebne za redovan rad tog saveza.

Fiskalni savet je u izveštaju koji objavio na leto ovo godine, a kojem se bavio budžetskom rezervom, naveo da se finansiranje sporta i sportskih saveza prekomerno oslanja na tekuću rezervu, zbog čega je potrebno unaprediti budžetiranje sredstava u ovoj oblasti.

Glavni način za redovno finansiranje sporta ide preko Ministarstva sporta, konkretno kroz program za razvoj sistema sporta (ne računajući troškove administracije, nadzora i uređenja sporta, novčane nagrade za vrhunske sporte rezultate i nacionalna priznanja za poseban doprinos razvoju sporta), za šta se na godišnjem nivou prosečno izdvajalo 3-4 milijardi dinara, naveo je Fiskalni savez.

Međutim, dodatni kanal za finansiranje ove oblasti u periodu 2018-2023. bila je tekuća budžetska rezerva, iz koje se izdvajalo u proseku preko 1 milijarda dinara godišnje, što znači da je Vlada na ovaj način svake godine sistematski uvećavala redovna budžetska sredstva za 25-30 odsto, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.

Preko ovog kanala (tekuće budžetske rezerve) oni su od 2018. do 2023. u proseku dobijali dodatna sredstva za svoj rad u iznosu od oko 10 miliona evra godišnje.

Posmatrano po korisnicima, najviše sredstava iz rezerve dobili su Fudbalski savez (1,8 milijardi dinara), Košarkaški i Teniski savez (po oko 850 miliona dinara) i Olimpijski komitet Srbije (540 miliona dinara).

Tekuća budžetska rezerva se svake godine koristi za pokrivanje troškova redovnog rada različitih sportskih saveza, kao i za finansiranje organizacije sportskih takmičenja čiji su termini održavanja obično unapred poznati i stoga je te troškove najčešće moguće bolje planirati u samom budžetu, naveo je Fiskalni savet.

U izveštaju Fiskalnog saveta se ukazuje da tačne korisnike ovih sredstava zapravo u jednom broju slučajeva nije ni moguće precizno alocirati, jer se u rešenjima o upotrebi budžetske rezerve daje samo šturo objašnjenje da je u pitanju podrška redovnom radu sportskih saveza.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. A bolnice nemaju krevete, nema konca za usivanje, nema para za plate, raspadaju se zidovi, nema grejanja. Samo fudbal, kosarka…. i pojede nas mrak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.