Srbija

16.10.2024. 09:35

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Žene su nosioci više od trećine poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji

Shutterstock

Srbija

16.10.2024. 09:35

Žene su nosioci u više od 30 odsto ukupno prijavljenih poljoprivrednih domaćinstava u Srbiji, a najčešće se bave proizvodnjom organske hrane, proizvodnjom povrća i cveća u plastenicima, preradom poljoprivrednih proizvoda, pčelarstvom i seoskim turizmom.

„Taj broj raste, a ministarstvo poljoprivrede podstiče njihovo ekonomsko osnaživanje dodatnim bodovima i kreditima sa kamatnom stopom od jedan posto, kao i pravilnicima za svaki deo poljoprivredne proizvodnje“, rekla je državna sekretarka ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević.

S druge strane, žene čine većinu porodične radne snage na seoskim gazdinstvima, gotovo 60 odsto, a njihov udeo je još veći u manjim gazdinstvima – 64 odsto, prenosi Beta.

Pavićević je navela da projekat Konkurentne poljoprivrede Srbije koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom značajno doprinosi osnaživanju žena u ruralnom području, jer svaki treći podnosilac zahteva u prva dva javna poziva je žena, odnosno 482 žene su dobile bespovratna sredstva da razvijaju svoja domaćinstva i poljoprivrednu proizvodnju.

Ona je kazala da od 1.136 korisnika „IPARD“ programa čak 38 posto čine žene, odnosno 479.

Šef kooperacije Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini je rekao da je trećina budžeta Evropske unije posvećena očuvanju sela i poljoprivrede.

On je kazao da se u Srbiji deset godina sprovodi „IPARD“ program sa različitim merama podrške poljoprivrednicima i naveo da je danas na raspolanju 288 miliona evra iz EU za razvoj poljoprivrede u Srbiji.

Bespovratna pomoć za žensko preduzetništvo na selu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.