Svet

17.10.2024. 15:14

Biznis.rs

Autor: Nova Ekonomija

Nestašica vitamina B u svetu pogađa brojne industrije

Foto: Pixabay

Svet

17.10.2024. 15:14

Nestašica vitamina B u svetu, ali i u Evropi pogađa širok spektar industrija, među kojima su i farmaceutska i prehrambena. Shodno tome, mađarska kompanija Hell Energy sutra obustavlja proizvodnju energetskih pića na dve do tri nedelje – zbog nestašice vitamina B u Evropi.

Da situacija na evropskom i svetskom tržištu vitamina B, ali i A i E, nije ružičasta svedoči i analiza holandskog proizvođača vitamina svetskog ranga DSM, koji u svom izveštaju za poslednje tromesečje ove godine upozorava da još nije „pokriven“ minus u proizvodnji nastao posle požara u BASF-ovoj fabrici u Ludvigshafenu krajem jula, koja je ogroman evropski proizvođač.

„Taj požar ozbiljno je poremetio proizvodnju vitamina A, E i karotenoida, a procenjuje se da će proizvodnja biti nastavljena najranije u januaru 2025. godine“, naveo je DSM u analizi u kojoj ukazuje i da je to razlog značajnog skoka cena ali i smanjenih isporuka tih vitamina.

DSM je, inače, ukazao da su do avgusta cene vitamina E na globalnom tržištu dostigle su najviši nivo u poslednjih pet godina.

„Većina kupaca kojima je taj vitamin potreban kao sirovina u proizvodnji je uspela da obezbedi pokrivenost za treći kvartal, ali izgledi za četvrti kvartal su daleko nesigurniji. Pogoršanje dostupnosti znači da bi obezbeđivanje zaliha vitamina E moglo postati sve teže, a očekuje se da će cene ostati povišene sve do 2025. godine“, kažu analitičari DMS-a.

Kada je reč o vitaminu B, DSM ukazuje da nastavlja da raste cena vitaminu B1 zbog slabije ponude, dok je cena B2 relativno stabilna zbog toga što za sada nije bilo problema u snabdevanju niti deluje da će ih biti u skorijoj budućnosti.

„Situacija sa vitaminom B3 (Niacin) je drugačija; dostupnost za brzu isporuku je veoma niska, a sirovine za proizvodnju pod povoljnim uslovima nisu dostupne, što dovodi do poskupljenja. S obzirom da se očekuje da će potražnja porasti nakon letnjih meseci, postoji potencijal za dalji rast cena“ – naveo je DSM.

Cene rastu i kada je u pitanju vitamin B6, a DSM navodi da ih naviše „guraju kineski proizvođači, kao i da se očekuje da će ići naviše.

Cene vitamina B9/folne kiseline takođe su se stabilizovale, uz ograničeno kretanje – međutim, pretnja od prekida lanca snabdevanja i rastućih troškova transporta i dalje bi mogla da izvrši pritisak na povećanje u narednim nedeljama, prenosi Biznis.rs.

Iz DSM zaključuju da će poslednje tromesečje na globalnom tržištu vitamina biti poprilično nepredvidivo, jer su prekidi u snabdevanju iz različitih razloga doveli do toga da obezbeđivanje vitamina za proizvodnju postaje sve teže i skuplje.

„Dok su neki vitamini, kao što je B2, doživeli relativnu stabilnost cena, drugi, posebno E i A, suočavaju se sa oštrim poskupljenjima“, kažu analitičari DSM i savetuju kako je „za igrače u ovoj industriji, od ključnog značaja je da ostanu agilni, pažljivo prate razvoj tržišta i osiguraju snabdevanje kako bi se snašli u ovom izazovnom periodu“.

Tužilaštvo formiralo predmet povodom informacija o nameštanju cena

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.