Ostalo

17.10.2024. 15:18

Autor: Aleksandra Nenadovic

Evropska centralna banka spustila referetnu kamatu na 3,25 odsto

Kamatne stope ECB utiču na one kredite u Srbiji koji su vezani za Euribor

Guverner-ECB-Kristin-Lagarde screenshot ECB

Guverner ECB Kristin-Lagarde

Ostalo

17.10.2024. 15:18

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) je danas odlučio da snizi tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena pa će referetna kamata sada biti 3,25 odsto. S obzirom da su najveće ekonomije Evropske unije (EU), u stagnaciji ili recesiji, ekonomisti su očekivali spuštanje kamata.

ECB kaže da se ova odluka zasniva na ažuriranoj proceni inflacionih izgleda, dinamici noseće inflacije i snazi transmisije monetarne politike.

„Očekuje se da će inflacija porasti u narednim mesecima, pre nego što padne na cilj tokom sledeće godine. Domaća inflacija je i dalje visoka, pošto plate i dalje rastu visokim tempom. Istovremeno, pritisci na troškove rada će nastaviti postepeno da se smanjuju, a profit će delimično ublažiti njihov uticaj na inflaciju,“ stoji u saopštenju ECB.

Ekonomisti centralne banke kažu da pristigle informacije o inflaciji pokazuju da je dezinflatorni proces na dobrom putu. Na izglede za inflaciju utiču i nedavna negativna iznenađenja u pokazateljima ekonomske aktivnosti. U međuvremenu, uslovi finansiranja ostaju restriktivni, rekli su u saopštenju iz ECB.

Prošlog meseca inflacija je u Evropskoj uniji bila 1,8 odsto, što je prvi put posle tri godine da je pala ispod ciljanih 2 odsto centralne banke.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.