Srbija

18.10.2024. 14:19

Beta/Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Ministarstvo poljoprivrede: ne menja se granica alfatoksina u mleku

Foto: Pixabay

Srbija

18.10.2024. 14:19

Mnistarstvo poljoprivrede Srbije negiralo je danas da će u narednih godinu dana biti spuštena granična vrednost aflatoksina u sirovom mleku, navodeći da granica ostaje 0,25 mikrograma po kilogramu te namirnice. Iako je to isto Ministarstvo donelo Pravilnik u avgustu da će od decembra ove godine nova granica biti 0.05 za mleko.

Ministarstvo poljoprivrde je krajem avgusta donelo Pravilnik po kome se dozvoljena koncentracija aflatoksina ponovo spušta, sa 0.25 na 0.05 mikrograma po kilogramu mleka, što je nivo koji važi u Evropskoj uniji.

Ovo nije prvi da se najavljuje spuštanje dozvoljenog nivoa aflatoksina, ali se to do sada nije desilo.

Nova ekonomija je već pisala o tome da proizvođači mleka tvrde da bi ova mera bila neizvodljiva i da bi to bio veliki udarac na njihovo poslovanje.

Međutim, kako danas iz Ministarstva navode, „prateći rezultate na terenu ispitivanjem kukuruza, hrane za životinje i sirovog mleka, a u stalnoj komunikaciji sa službama Ministarstva zdravlja, odlučeno je da se kao i ranijih godina, novom izmenom Pravilnika zadrži ista granična vrednost aflatoksina M1 u sirovom mleku od 0,25 mikrograma po kilogramu u narednih godinu dana, odnosno do 1. decembra 2025. godine“.

Navedeno je da proizvođači i prerađivači mleka, fitosanitarna i veterinarska inspekcija stalno preduzimaju odgovarajuće mere u cilju smanjenja nivoa aflatoksina u sirovom mleku, kako prenosi Beta.

Ministarstvo je podsetilo da je standard Кomisije za Codex Alimentarius za aflatoksin M1 u sirovom mleku, koji primenjuje trećina zemalja sveta, poput Sjedinjenih Američkih Država, Кine, Rusije i drugih zemalja van Evropske unije, ostao isti i iznosi 0,5 mikrograma po kilogramu.

Novi propisi o aflatoksinu: Da li je srpsko mlekarstvo spremno?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.