Srbija

18.09.2013. 09:34

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Prihodi stranih stručnjaka – tajna

Srbija

18.09.2013. 09:34

Budući strani savetnici Vlade Srbije neće morati, kao domaći funkcioneri, da svoju imovinu i prihode prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije.
Ekonomski ekspert i bivši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan, koji će savetovati Vladu i ministre finansija i privrede oko ekonomskih pitanja, zatim bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, koji će takođe srpskoj vladi pružati konsultantske i savetodavne usluge, kao i pominjana nemačka ekspertkinja za borbu protiv korupcije i pranje novca Betina Nelen, koja će u kabinetu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića provesti naredne dve godine – Agenciji za borbu protiv korupcije neće imati obavezu da prijave svoju imovinu i prihode, kako to za domaće stručnjake nalaže Zakon o Agenciji, navodi list. 
U ovom nezavisnom regulatornom telu na pitanje da li se na strane savetnike odnosi Zakon o Agenciji, rečeno je „da strani državljani, koji će biti angažovani kao savetnici u Vladi RS, nisu funkcioneri pa ne podležu neposredno obavezama iz Zakona, pa ni obavezi prijavljivanja imovine i prihoda“. 
„Međutim, pod nadležnošću Agencije su javni funkcioneri koji ih angažuju i vrše nadzor nad njihovim radom“, navedeno je u odgovoru Agencije. 
Na pitanje na koji način će se znati kolika su primanja stranih savetnika i ko je nadležan da to saopšti javnosti, kao i pod kojim uslovima su angažovani, u Agenciji su rekli za Danas da se za visinu njihovih primanja, odnosno osnov angažovanja, može obratiti zahtevom za informacije od javnog značaja instituciji koja ih angažuje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Bravo! Mislio sam da ova služba služi samo sama sebi. Da će nekome naći posao ako taj sam ne nađe: neće sigurno. A kada nađete posao imaćete puno muke da pokupite svoja dokumenta i radnu knjižicu. Trebaće vam toliko vremena da možete opet ostati bez posla iako ih tamo ima 10 puta više nego što je potrebno. A evo izgleda da mogu i oni nečemu koristiti.Voleo bih najviše da mogu tamo da se zaposlim. Ali je za to igleda potreban dobar pedigre. Ma kakav NSZZS, to je samo jedna ZEZA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.