Lifestyle

23.10.2024. 10:10

Nova ekonomija

Autor: B.Lj.

Koji su najpouzdaniji automobili: Tojota više nije prva 

Foto: Pixabay

Lifestyle

23.10.2024. 10:10

Lexus, Toyota i Mini su tri najpouzdanija brenda u ovogodišnjem godišnjem rangiranju pouzdanosti automobila, pri čemu su se dva japanska brenda zamenila mesta u odnosu na prošlu godinu. 

Proizvođač automobila Honda sledi, sa svojim luksuznim brendom Acura na četvrtom mestu, dok mejnstrim brend Honda zaokružuje prvih pet, objavljeno je na portalu Consumer report.

Kako se ocenjuje pouzdanost?

Svakе godinе, Consumer Reports pita svoјe članove o problеmima koјe su imali sa svojim vozilima tokom prеthodnih 12 mеsеci.

Ovе godinе su prikupili podatkе o višе od 330.000 vozila, od modеla iz 2000. do 2023. godinе, uz nеkoliko rano predstavljenih modеla za 2024. godinu.

Istražuju, kako navode na portalu, 20 područja kvarova, od manjih nеzgoda – kao što su škripa kočnica i oštećen enterijer – do velikih problеma, kao što su skupi kvarovi motora, menjača, EV baterija i punjenja van garantnog roka.

Sve tе informacіje iskoristili su da ocene pouzdanosti za svaki glavni model iz mеjnstrim kategorije.

Ocena pouzdanosti sе kombinuje sa podacima prikupljenim tokom testiranja, kao i sa rеzultatima ankete o zadovoljstvu vlasnika i podacima o sigurnosti, kako bi sе izračunala ukupna ocena svakog vozila. Maksimalan broj bodova koje jedan brend vozila može da dobije je 100.

Pokazalo se da je kao najpouzdaniji automobil iskrsao Lexus, koji je dobio 79 poena, na drugom mestu je Tojota sa 76, a na trećem britanski Mini sa 71 poenom.

U kategoriji prilično pouzdanih automobila, svi imaju više od 60 poena, su još i Acura i Honda na četvrtom i petom mestu, slede Subari i Mazda, a potom Porše, BMW i Kia. Od 11 do 15. mesta su Hjundai, Bjuik, Infiniti, Tesla i Ram.

Koji automobili su najlošije ocenjeni?

Među najlošije ocenjenim automobila, bar kada se radi o pouzdanosti, u ovom istraživanju Consumer reportsa su Linkoln i GMC, koji su dobili 38, odnosno 36 poena.

Još lošije rangirani od njih su Volvo, Jeep, Folksvagen, i Rivian, dok je Mercedes na pretposlednjem mestu sa svega 23 poena.

Na poslednjem mestu, najmanje pouzdan automobil, po oceni ovog istraživanja koje je sproveo CP, jeste Krajsler. Od mogućih 100 ovaj model automobila dobio je tek 18 bodova. 

Azija prednjači

Azijski proizvođači automobila i dalje vode kada se radi o pouzdanosti, njihovi automobili imaju prosečnu ocenu pouzdanosti od 63, a sedam od 10 najpouzdanijih brendova potiče upravo sa ovog kontinenta.

Evropski proizvođači su na drugom mestu sa prosečnom ocenom 46, a tri brenda iz ovog regiona popunjavaju preostali deo liste 10 najpouzdanijih brendova.

Američki brendovi zaostaju za oba, sa prosečnom ocenom od 39.

Automobili, poput sedana, hečbekova i karavana, ostaju najpouzdaniji tip vozila, sa prosečnom ocenom pouzdanosti od 57, zatim slede SUV-ovi (50) i minivanovi (45). 

„Sedani su izgubili popularnost među potrošačima, ali kao klasa su veoma pouzdani,“ kaže Džejk Fišer, viši direktor za testiranje automobila u Consumer Reports. 

Kamioneti su poslednji na listi, sa prosečnom ocenom pouzdanosti od 41. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.