Svet

25.10.2024. 09:23

Autor: Aleksandra Nenadovic

Privrednici u Evropi investiraju ako moraju, većina njih očekuju pogoršanje u narednoj godini

Investicije između zelene tranzicije, digitalizacije i geopolitičkih sukoba

Foto: Pixabay

Svet

25.10.2024. 09:23

Kompanije u Evropskoj uniji (EU) su relativno dobro prebrodile zdravstvene, cenovne i trgovinske šokove u poslednje četiri godine i povećale su svoje ambicije za zelenu i digitalnu transformaciju, pokazalo je istraživanje Evropske investicione banke (EIB). 

Preduzetnici u uniji su izabrale da investiraju i upravljaju finansijama pod uticajem novih tehnologija i regulativa vaznih za zelenu tranziciju, a sa druge strane strahuju od geopolitičkih dešavanja i ulažu u sigurnost snabdevanja.

Stiče se utisak da su se firme opredelile da investiraju u ono što je pod moranje i što im se nameće kao trend u poslovanju.

„Pad ulagačkog apetita preduzeća u suprotnosti je sa široko rasprostranjenim priznanjem na evropskom nivou o značajnim strukturnim investicionim potrebama za inovacije, digitalizaciju, zelenu tranziciju i suočavanje sa geopolitičkim rizicima i poremećajima u lancu snabdevanja. Ekonomska sigurnost i otpornost lanaca snabdevanja postali su ključni prioriteti za kompanije iz EU“, navodi se u izveštaju EIB.

Ovo istraživanje pokriva oko 12.000 kompanija u svim zemljama EU, kao i uporedni uzorak u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Mnoge kompanije iz EU su zadovoljne ukupnim nivoom investicija u poslednje tri godine, ali značajan deo, 14 odsto, izveštava o nedostatku ulaganja.

„Dinamika ulaganja, potrebe i prioriteti privreda u EU pokazuje znake potencijalnog mekog sletanja, što se ogleda u opreznijim investicionim planovima preduzeća. Dok je korporativni sektor relativno dobro izdržao uzastopne šokove, a udeo firmi koje investiraju u stalnom porastu poslednjih godina, udeo onih koji očekuju da će se investicije povećati, a ne smanjiti, prepolovio se sa 14 odsto u 2023. na sedam odsto u ovoj godini. Sve u svemu, kompanije iz EU imaju negativan pogled na političko i regulatorno okruženje i ukupnu ekonomsku klimu, pri čemu više firmi očekuje pogoršanje nego poboljšanje u narednih 12 meseci,“ stoji u izveštaju EIB.

Gde idu ulaganja?

Anketa pokazuje da je 61 odsto preduzeća u EU uložilo u borbu protiv klimatskih promena, u poređenju sa 56 odsto u 2023. i 53 odsto u 2022. Zelena tranzicija nameće transformaciju, ali i donosi mogućnosti, navodi se u izveštaju EIB. Više od četvrtine firmi iz EU,  njih 27 odsto, gleda na prelazak na neto nultu ekonomiju kao na priliku u narednih pet godina. Ključne usvojene strategije uključuju ulaganje u smanjenje otpada i reciklažu i energetsku efikasnost.

Kompanije iz EU su verovatnije nego američke da su usvojile opcije održivog transporta, odlučile se za proizvodnju obnovljive energije i postavile ciljeve za smanjenje emisija. Jedna od tri kompanije iz EU, odnosno 34 odsto  vidi zelenu tranziciju kao poslovni rizik u poređenju sa 42 odsto u SAD.

U EU, 37 odsto ukupnih investicija preduzeća je usmereno na nematerijalna dobra kao što su istraživanja, veštine i znanje, naglašavajući strateški fokus na inovacije i digitalna rešenja. Upotreba naprednih digitalnih tehnologija je u porastu jer 74 odsto evropskih firmi prihvata napredne tehnologije za povećanje konkurentnosti, što predstavlja 4 odsto povećanje u odnosu na prošlu godinu. U međuvremenu, SAD i dalje vode sa 81 odsto.

Suočene sa trgovinskim šokovima, kompanije ulažu u otpornije i sigurnije lance snabdevanja. Deo kompanija se i okreće stvaranju zaliha kako bi izbegla probleme u snabdevanju.

A gde su problemi?

Poslovno okruženje ostaje zabrinutost za kompanije u EU i SAD, sa nedostatkom kvalifikovane radne snage i neizvesnošću u pogledu budućnosti kao jednom od ključnih briga u oba regiona.

Gledajući u naredne tri godine, mnoge evropske kompanije daju prioritet investicijama u zamenu u odnosu na proširenje kapaciteta, pri čemu samo 26 odsto kompanija iz EU planira proširenje poslovanja u naredne tri godine u poređenju sa 47 odsto američkih firmi.

Poslovne investicije i dalje otežavaju visoki troškovi energije, koji predstavljaju značajne prepreke za 46 odsto preduzeća u EU. Kompanije iz EU takođe češće doživljavaju poslovne propise i dostupnost finansija kao glavne prepreke nego njihove američke kolege.

Većina izvoznika, njih 60 odsto iz EU navodi da i dalje moraju da se pridržavaju različitih standarda i pravila zaštite potrošača od jedne države do druge, ističući da fragmentacija tržišta i dalje postoji.

Istraživanje EIB-a o investicijama 2024, objavljeno na godišnjem sastanku Svetske banke i MMF-a u Vašingtonu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.