Srbija

25.10.2024. 15:41

Beta

Autor: Nova ekonomija

Članice Američke privredne komore u Srbiji umereno zadovoljne poslovnom klimom

Beta: Milan Ilić

Srbija

25.10.2024. 15:41

Kompanije, članice Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), umereno su zadovolje poslovnom klimom u Srbiji dajući joj ocenu tri na skali od jedan do pet, sa postepenim trendom rasta zadovoljnih i pada nezadovoljnih članica, saopšteno je danas u Beogradu.

Istraživanje AmCham o poslovnoj klimi i poverenju investitora „Dvanaesto prolazno vreme“, u kojem je učestvovalo 155 kompanija, pokazalo je da je zadovoljnih ove godine najviše, a nezadovljnih najmanje od kada se istraživanje sprovodi.

Mala i mikro preduzeća koja nisu članovi AmCham uglavnom dele stavove većih kompanija, ocenjuju poslovnu klimu nešto nižom ocenom – 2,8.

Rezultati poslovanja u ovoj godini za članice Am Cham i za mala i mikro preduzeća su dobre i preko planiranih za ovu godinu i bolji su od prošlogodišnjih, piše Beta.

Rast poslovanja u narednoj godini i nove investicije očekuje dve trećine članica AmCham, dok polovina veruje da će doći i do povećanja broja zaposlenih.

Kao i prethodnih godina za članice tog poslovnog udruženja najveći izazov za poslovanje je dostupnost radne snage, dok visoka inflacija značajno gubi na važnosti, ali je i dalje prisutan taj rizik.

Predstavljanju rezultata istraživanja AmCham su prisustvovali premijer Miloš Vučević i ambasadar Sad Kristofer Hil.

Vučević je ocenio da je ekonomija najplodnije polje saradnje Srbije i SAD.

„Vlada Srbije u AmCham vidi partnera koga ima sve ove godine, koji pomaže u rešavanju izazova za postizanje boljeg poslovnog ambijenta“, rekao je on.

Istakao je da podaci iz ovogodišnjeg istraživanja AmCham ohrabruju ali i obavezuju Vladu Srbije i institucije.

„Ocena tri je dobra ali nije najbolja, iako je najbolja ocena do sada u istraživanju, ali želimo da sledeće godine bude još bolja“, rekao je Vučević.

Hil je kazao da je AmCham uvek sprema da pogne Vladi Srbije i privrednicima.

Podsetio na značaj strateškog sporazuma Srbije i SAD u oblasti energetike, ističući da je suštinski važan za dalji privredni razvoj Srbije.

Hil je naveo je da kompanije iz SAD koje rade u Srbiji imaju mogućnost da izaberu mlade i talentovane kadrove.

Dodao je da nigde u svetu nije video da je neka američka privredna komora tako angažovana kao u Srbiji, da tako dobro razume potrebe privrede, odnosno kakve reforme su neophodne da bi privreda rasla brže.

AmCham okuplja više od 260 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su u prethodnoj godini ostvarile više od 20,2 milijarde evra prometa i zapošljavaju 112.000 ljudi.

EPS ponovo prodaje zemljište i nedovršenu zgradu blizu Hajata i Kraun plaze

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.