Srbija

26.10.2024. 12:18

Beta

Autor: Nova ekonomija

Proizvođači jabuka: Rod manji oko 40 odsto, cena ne pokriva troškove proizvodnje

Foto: Pixabay

Srbija

26.10.2024. 12:18

Direktor zadruge jabuka „Voćar“ iz Slankamena Nikola Kotarac rekao je danas da je rod tog voća ove godine manji za oko 40 odsto i da cena od 50-60 dinara po kilogramu ne pokriva troškove proizvodnje.

„U okviru zadruge ‘Voćar’ udruženo je voćnjaka koji se prostiru na oko 600 hektara. Prinos je ove godine manji oko 40 odsto, cena na veliko je oko 50-60 dinara po kilogmu što ne poriva troškove proizvodnje“, rekao je Kotarac za Betu.

Dodao je da proizvođači jabuka već tri godine ne mogu da pokriju troškove proizvodnje.

„Voćar“ je, kako je rekao, dosta investirao u proizvodnju jabuka, kupovinom hladnjače, postavljanjem zaštitnih mreža i solarnih panela.

Kotarac je rekao da je proizvodnja jabuka u „ozbiljnim problemima kao i cela poljoprivreda“ i da im je težak položaj, ne samo zbog niske cene, već i velikog pritiska uvoznog lobija.

Zbog toga, kako je rekao, „Voćar“ još ne prodaje jabuke jer čeka povoljniju cenu od 50-60 dinara po kilogramu na veliko i na domaćem, a toliko koštaju i na inostranom tržištu.

„Uvoznički lobi je jak, građani Beograda jedu jabuke iz Poljske. Domaći proizvođači ove godine neće obraditi i orezati neke voćnjake jer se proizvodnja ne isplati“, rekao je Kotarac.

Koliko košta zimnica: Pregled jesenjih cena povrća na kvataškim pijacama širom Srbije

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.