Srbija

29.06.2017. 13:28

N1

Autor: Nova Ekonomija

Marković: Poslodavac se oglušuje o zahtev štrajkača u Fijatu i neće da pregovara

Srbija

29.06.2017. 13:28

Predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu i predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković izjavio je, gostujući u Novom danu, da je 90 odsto radnika u generalnom štrajku već treći dan.

On napominje da samo službenici nisu u štrajku.

Marković objašnjava da su četiri zahteva štrajkača i to: nov način organizacije proizvodnje ili prijem novih radnika, zatim dodatni trošak jer su radnici u obavezi po pozivu poslodavca da dođu pre 6 sati ili da ostanu posle 22 časa kad nije organizovan javni prevoz u Kragujevcu, treći zahtev je isplata bonusa i četvrti je povećanje osnovne zarade na 45.000 dinara bruto.

On dodaje da je u proteklom periodu Fijat poštovao zakone i propise Srbije, a da je sad takva situacija da je Inspekcija rada, u skladu sa Zakonom o štrajku, donela rešenje gde se nalaže poslodavcu da nastavi neposredne pregovore sa Štrajkačkim odborom.

„Do ovog trenutka poslodavac se oglušuje o nalog i ne želi da pregovara. Mislim da je u pitanju demonstracija sile i da država treba da im skrene pažnju da rade u skladu sa pozitivnim propisima“, smatra Marković.

Nikolić: Duži zastoj ne bi bio dobar

Ekonomista Ivan Nikolić podseća da je Fijat najveći izvoznik u Srbiji.

„Ona je jako bitna za spoljno-trgovinsku razmenu, platni bilans, ali pogotovo za našu industtriju. Fabirka je bila magnet za dolazak prateće industrije, koja je premašila izvoz same fabrike“, objašnjava Nikolić.

Prema njegovim rečima, zastoj u proizvodnji u dužem vremenskom periodu ne bi dobro došao ekonomiji.

Nikolić u tajmingu štrajka vidi tri bitna elementa – trenutak kad je najavljen novi model, zatim to da se bliži istek desetogodišnjeg ugovora države i Fijata, kao i trenutak kad se bira nova vlada koja je vlasnik trećine kapitala kompanije.

On naglašava da je Fijat bitan i za sam Kragujevac koji ima fiskalnih problema i nastavak štrajka može imati dodatne negativne posledice po budžet grada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.