Srbija

06.07.2017. 15:24

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Nikolić: Razumem radnike Fijata, ali para nema

Srbija

06.07.2017. 15:24

Stanje javnih finansija Kragujevca je stabilno i ne zahteva hitno reagovanje, ali će gradska vlast nastaviti sa merama fiskalne konsolidacije i računa i na podršku Vlade Srbije, izjavio je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. 

Povodom štrajka u fabrici „Fijat Krajsler“, on kaže da razume zahteve radnika, ali i da razume „kada nema novca“.

Komentarišići izveštaj Fiskalnog saveta objavljen pre nedelju dana o prezaduženosti Kragujevca, Nikolić je novinarima rekao da takav izveštaj u ovom trenutku ostavlja loš utisak za potencijalne investitore s kojima se razgovara i otvara pitanja da li je Kragujevac prava odrednica za nova ulaganja i zapošljavanje.

On je kritikovao prethodnu vlast na čelu s bivšim gradonačelnikom Veroljubom Stevanovićem i naveo da je ostavila dugove jer je nedomaćinski trošila novac, pa je nova morala da uzima kredite koje je umesto u razvoj „investirala u prošlost“, odnosno pokrivanje starih dugovanja.

Nikolić je naveo da grad Kragujevac na današnji dan duguje 4,5 milijarde dinara, a dug javnih preduzeća u sistemu lokalne samouprave iznosi 2,67 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, dospele obaveze grada su manje od dve milijarde dinara, a oko 2,5 milijarde su nedospele obaveze po kreditima.

Dug grada prema Energetici iznosi 1,2 milijarde dinara, a prema EPS-u oko 600 miliona dinara.

„Situacija je stabilna samo zahvaljujući tome što EPS i Energetika ne napadaju gradski budžet, a ako bi rešili da se naplate prinudno, bila bi nestabilna situacija i mogli bismo da proglasimo bankrot“, naveo je Nikolić.

Poredeći sa stanjem finansija u 2014. godini, kada je vlast u Kragujevcu preuzela Srpska napredna stranka, Nikolić je rekao da je u toj godini ukupan dug lokalnog javnog sektora i grada i njegovih preduzeća 107 miliona evra, a na današnji dan je oko 65 miliona evra.

„Ne postoji situacija koja traži hitnu reakciju. U prethodne dve godine smo poprilično stabilizovali gradske finansije i danas imamo stabilan budžet, istina nerealan je u delu koji se odnose na kredite jer je tako naložio zakon, a sve svoje obaveze plaćamo u dan“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, gotovo sva javna gradska preduzeća su u ovo trenutku likvidna, a tekuće obaveze se plaćaju redovno i ne prave se novi dugovi.

On je ocenio da je u prethodnom periodu bila ključna saradnja grada sa Vladom Srbije u stabilizaciji finansijskog stanja.

„Ako se budemo sami izvlačili iz krize, biće nam potrebno 10 godina da stavimo grad na noge. Ukoliko budemo imali pomoć države i desi se investiciono čudo na kome radimo, taj period može da bude mnogo kraći. Mi smo sada onemogućeni da uđemo u ozbiljne, kapitalne investicije. Krpljenje rupa i asfaltiranje za nas nije veliki problem, ali to ne možemo da radimo obimnije“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, prioritet aktuelne vlasti je još uvek dalja sanacija finansijske situacije, jer od toga zavisi razvoj Kragujevca.

Nikolić je naveo da u cilju stabilizacija javnih finansija vlast ne planira da podiže cene komunalnih usluga, kao ni stopu poreza na imovinu.

Računa se na povećanje prihoda kroz veći obuhvat poreskih obveznika poreza na imovinu kao i priliva od poreza na zarade kroz dolazak novih investitora i nova zapošljavanja.

„Troškove intenzivno smanjujemo, od prošle godine smo uveli objedinjene javne nabavke i uštedeli smo 286 miliona dinara 2016. godine u sistemu lokalne samouprave“, rekao je Nikolić.

On je najavio i smanjenje broja zaposlenih, pošto ima nepotrebno nagomilane radne snage i to na optimalan broj koji je niži od 2.700.

Nikolić je precizirao da je u lokalnom javnom sektoru ukupan višak oko 1.000 zaposlenih, a pre svega u gradskoj upravi preduzećima „Vodovod“, „Čistoća“ i „Energetika“.

Gradonačelnik Kragujevca izjavio je, povodom generalnog štrajka proizvodnih radnika u fabrici „Fijat Krajsler automobili“ u tom gradu, da razume njihove zahteve ali i da razume „kada nema novca“.

„Razumem zahteve radnika, s jedne strane, zato što se u Srbiji i dalje dosta radi za malo novca. Ali, razumem i situaciju kada novca nema, onda treba zapeti i raditi, pa će biti novca“, rekao je Nikolić.

On je naveo da se grad „ponudio“ da bude medijator koji će da spoji Vladu, sindikat i Fijat.

„Do sada nam se niko nije obratio s takvim zahtevom, ali verujem da oni imaju komunikaciju koja je neki put javna, neki put nije“, rekao je Nikolić novinarima u Kragujevcu.

Nikolić je izrazio žaljenje što grad ne može nikako svojim odlukama ni nastupanjem da utiče na situaciju jer to „jednostavno nije u ingerenciji“ grada.

Proizvodni radnici u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu stupili su u generalni štrajk 27. juna, zahtevajući povećanje plate i poboljšanje uslova rada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.