Srbija

24.07.2017. 00:22

N1

Autor: Nova Ekonomija

Ko će snositi odgovornost za ogromne dugove lokalnih samouprava?

Srbija

24.07.2017. 00:22

Brojni gradovi i lokalne samouprave širom zemlje duguju ukupno više od milijardu evra, a kasne i u plaćanju dospelih obaveza od 300 miliona. 

Tako je lokal postao „tempirana bomba“ za javne finansije, ali je pitanje – ko je odgovoran za gomilanje dugova, sami gradovi ili država koja je smanjila budžet lokalnim samoupravama?

Nemarnost grada ili države? Gradonačelnika ili Vlade? Čija je odgovornost što su dugovi na lokalu prešli milijardu evra?

Iz lokalnih samouprava prst upiru u republičku vlast. 

Jer, kako za N1 objašnjava predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović, aktuelni prihodi opština su 30% manji nego na početku ekonomske krize, a na lokalni sa državnog nivoa vlasti prebačene su brojne obaveze.

„U ovom trenutku, Paraćin nema dospele neplaćene obaveze prema bilo kom dobavljaču usluga ili dobara, ali jeste već ovoga trenutka problem finansirati kapitalne infrastrukturne projekte. I ova godina je prva godina u kojoj se posle pet ili više godina, Paraćin zadužuje kod poslovnih banaka za finansiranje kapitalnih višegodišnjih infrastrukturnih projekata, drugi način ovoga trenutka zaista ne postoji, jer izvorom finansiranja iz budžeta, nije moguće finansirati dugoročno probleme građana“, kaže Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

Da se uzrok problema krije zapravo u politici – misli novi ministar za državnu upravu i lokalnu samuopravu… 

Branko Ružić kaže: 

„Previše je javnih preduzeća sa nepotrebnim radnim mestima, koja su se koristila za namirivanje partijskih interesa“.

Opštine i gradovi, koji se nalaze u problemu, bi već na narednim izborima svoje dugove mogli da ispostave kao cenu za pružanje podrške onima koji su na vlasti, kaže Ljubodrag Savić

„Jedno ministarstvo, ovakve probleme, ako govorimo o preko milijardu evra duga i 300 miliona evra nedospelih obaveza koje se još uvek ne servisiraju, svakako ne može rešiti ad hoc. Mislim da je tu važan sistemski pristup čitave Vlade. Poluge naravno postoje, pre svega u Ministarstvu finansija, ali ukoliko me pitate da li će biti bankrota, siguran sam da ne“, rekao je ministar Ružić 18. jula.

Drugačiji stav ima Fiskalni savet – jer, tvrdi: lokalci su odgovorni za minuse u kasama. Dugovanja vide kao pretnju za državni budžet, koja može da „potopi državne finansije“.

A ukupno se duguje oko 1,2 milijarde evra, što je 4% BDP-a, dok se oko 200 miliona evra godišnje neracionalno odliva u lokalna javna preduzeća – gubitaše.

Odgovorna država, smatraju ekonomisti, treba da pomaže samo onim lokalnim samoupravama koje imaju najveće poteškoće.

„Rekao bih da je to jedno neodgovorno ponašanje pojedinih čelnika, koji u stvari ne vode računa o tome da li i kako stoji stanje kase u njihovim opštinama, nego se ponašaju kao neko ko će dobiti pomoć od bogatog strica iz Amerike. Činjenica je da su smanjeni prihodi i to još u vreme Mlađana Dinkića, ali to ne opravdava bahatost u ponašanju“, kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonosmkog fakulteta.

Savić dodaje da opštine i gradovi, koji se nalaze u problemu bi već na narednim izborima svoje dugove mogli da ispostave kao cenu za pružanje podrške onima koji su na vlasti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.