Srbija

07.08.2017. 06:34

N1

Autor: Nova Ekonomija

Članstvo u vladajućoj partiji najbolja je garancija za dobijanje posla

Srbija

07.08.2017. 06:34

Francuski parlament nedavno je usvojio zakon o moralnosti političkog života, kojim se političarima zabranjuje da zapošljavaju članove svoje porodice. Da li je i Srbiji potreban ovakav zakon i da li bi uopšte dao rezultate? Stručna javnost je saglasna u oceni da je partokratija u Srbiji toliko uzela maha da ugrožava pravo ljudi na zapošljavanje.

Članstvo u vladajućoj partiji najbolja je garancija za dobijanje posla. To je činjenica koja se ne menja od Drugog svetskog rata i teško da će se uskoro promeniti. Javna preduzeća i državna uprava su poligon za zapošljavanje prijatelja, rodbine i partijskih drugova.

Iako svaka vlast obećava da će toj pojavi stati na put, rezultati su neprimetni. Da li je reč o kupovini socijalnog mira i da li se vlast na taj način održava?

„Sigurno da jednim delom jeste, drugim delom je zapravo i plaćanje zasluga određenim ljudima koji su pomogli tim političkim strankama tokom same kampanje, jer mi u ovom momentu imamo SNS koja po različitim izvorima ima više od 600 hiljada članova. To je veći broj nego što imamo članova sindikata, što na posredan način svedoči o tome gde građani vide da leži politička moć“, smatra Bojan Klačar iz CeSID-a.

Zato i ne čudi što lideri stranaka tu moć žele da pruže i svojim naslednicima. Na primer, sin bivšeg predsednika Tomislava Nikolića, Radomir, sada je gradonačelnik Kragujevca, sin Vojislava Šešelja, Aleksandar, je član najužeg rukovodstva opštine Zemun. Aleksandar Šapić je na izborima 2016. godine na listu stavio oca, majku i brata.

Najnoviji primer brzog stranačkog napredovanja je i sin lidera SPS-a. Luka Dačić, koji tek što je napunio 18 godina, već je imao prvo službeno putovanje u inostranstvo. Predvodio je delegaciju svoje stranke u poseti Paraliji.

Da od politike nemaju koristi, ne bi gurali u nju i svoju porodicu, ocenjuje politikolog Filip Balunović.

„Da su političke partije i ta klika oligarhijska, odnosno nepotistička, prodrla u sve sfere društva. Takođe se slažem s tim da su ovakve stvari pre svega prisutne na lokalu, one su možda čak i vidljivije na lokalu, možda ih je lakše pratiti kada se dešavaju na lokalnom nivou“, smatra politikolog Filip Balunović.

Analitičari su saglasni da je teško iskoreniti stranačko zapošljavanje i nepotizam, kao i da trenutna zakonska rešenja imaju mnogo propusta.

Zato i ne čudi poređenje da su političke stranke – biro za za zapošljavanje, i da će to biti i u budućnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.