Srbija

05.09.2017. 14:53

Večernje Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Gazdinstvo iz Kikinde proizvede oko 600 litara soka od paradajza dnevno

Srbija

05.09.2017. 14:53

Student Nikola Gavrančić iz Kikinde, zajedno sa porodicom, ove godine prvi put uzgaja paradajz od kojeg pravi sok za kuvanje. Apsolvent gastronomije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu kaže da je ideju za proizvodnju ovog povrća dobio kada je video kolika je potražnja za sokom od paradajza koji se sprema za zimnicu, pa je nagovorio roditelje da se oprobaju u povrtarstvu.

„Uslovi za setvu paradajza su bili loši. Posejali smo ga 15. aprila, ali pre toga bilo je važno pripremiti zemljište i tretirati ga veštačkim đubrivom. Odabrali smo parcelu na kojoj smo pre dve godine bacali stajnjak kojem je potrebno malo duže da deluje. Nakon što smo posadili paradajz, prehranjivali smo ga kalijumom i kalcijumom. Ove godine padavine su izostale, tako da nije bilo mnogo bolesti. Biljke nismo navodnjavali, ali smo zato tri puta parali i dva puta kopali parcelu“, kaže Nikola Gavrančić.

Mladi poljoprivrednik i budući menadžer gastronomije dodaje da su veliku pomoć imali i od konkurencije, odnosno povrtara koji imaju višegodišnje iskustvo u uzgoju paradajza.

„Najteže je bilo izboriti se sa sušom i tropskim danima i noćima. Mislim da je dobro što smo se odlučili za proizvodnju paradajza i, iako je početak, mogu da kažem da nam dobro ide. Sa dva jutra paradajza kada je solidna godina rod bude i do 40 tona, ali mi ćemo biti zadovoljni ukoliko budemo imali i polovinu od proseka“, priča sagovornik Večernjih Novosti.

Na parceli od dva jutra ima pola jutra Jabučara i jutro i po sorte Šljivar.

„Paradajz se bere i nosi kući, gde proizvodimo sok. Mašina koju imamo dnevno može da proizvede od 500 do 600 litara soka. Prodaja ide dobro. Imamo rezervisane količine za sedam dana unapred. Cena litra je 35 dinara“.

Da su bolji vremenski uslovi, berba bi trajala do kraja septembra, ali ove godine paradajz će se brati do polovine sledećeg meseca.

„Imamo pomoć prilikom berbe i zasada sve stižemo na vreme“, zaključuje Nikola Gavrančić.

Poljoprivredno gazdinstvo Gavrančić iz Kikinde, inače, oduvek se bavi poljoprivredom i sve do sada uzgajali su ratarske kulture – pšenicu, kukuruz i suncokret.

Pokriva troškove studija

„Novac koji zaradimo pokriće sušnu godinu i loš prinos ratarskih kultura. Ujedno, dobro će mi doći da završim studije. Kako sada stvari stoje, i sledeće godine bavićemo se proizvodnjom paradajza, i to na većoj površini“, kaže Nikola, ambiciozni apsolvent gastronomije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Добар дан, имате ли још парадајза за кување и по којој цени?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.