Srbija

07.09.2017. 16:10

NE

Autor: Nova Ekonomija

Saradnja sa Korejom na polju zaštite konkurencije

Srbija

07.09.2017. 16:10

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović primio je ambasadora  Republike Koreje u Srbiji  Deđong Jua (Yoo Dae Jong).

Dr Obradović je ambasadoru Republike Koreje predstavio nadležnosti Komisije za zaštitu konkurencije i upoznao ga sa dosadašnjim aktivnostima, kao i planovima koji za cilj imaju unapređenje i promociju politike zaštite konkurencije u Srbiji.

Predsednik Komisije je, takođe, izrazio želju da Ambasada Republike Koreje  u Beogradu prenese veliku zainteresovanost Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije za intenziviranje saradnje sa Komisijom za fer trgovinu Koreje  (Korea Fair Trade Commission), a koja važi za jednu od najefikasnijih na svetu. Za primenu politike zaštite konkurencije u Srbiji posebno je značajno iskustvo kolega iz Koreje na primeni programa blagosti (leniency). 

Podatak da je preko 70 odsto od ukupnog broja slučajeva u domenu povreda konkurencije koje se ondose na kartele, KFTC pokrenula na osnovu ovog programa, dovoljan je da Komisija bude vrlo zainteresovana za sticanje uvida u praksu i iskustvo ovog tela. Takođe, sprovođenje politike zaštite konkurencije u Srbiji može biti unapređeno i prenošenjem korejskih iskustava u domenu digitalne forenzike i primene posebnog softvera za analizu velike količine podataka.

Korejski  ambasador zahvalio se na pozivu i predložio otpočinjanje konkrentne saradnje kroz angažovanje eksperta iz korejskog tela za zaštitu konkurencije, koji bi održao radionicu u Beogradu na teme zaštite konkurencije, do kraja ove godine. Takođe, izražena je velika zainteresovanost za aktivnosti koje Srbija, u segmentu politike zaštite konkurencije, sprovodi u okviru procesa evrointegracija, obzirom na vrlo tesnu saradnju Republike Koreje i Evropske unije.

 Takođe, Njegova ekselencija je izrazila zadovoljstvo zbog pokrenute inicijative Komisije za zaštitu konkurencije, a koja bi mogla da rezultira intenzivnijom saradnjom i razmenom iskustava dva tela, sve u cilju unapređenja privrednog ambijenata u Srbiji

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.