Srpskog sela nema bez zadruga, a jedan vid njihovog uspeha u budućnosti je proizvodnja zdrave, organske hrane, izjavio je ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.
On je na sajmu zdrave hrane Milena Tatar u Sopotu rekao da je organska hrana proizvod koji može da se plasira na tržište u Srbiji, ali i da se izvozi.
„Raduje me da ovde ima dosta entuzijasta i mladih ljudi koji žele da iz grada odu u selo, što je jedinstven primer“, kazao je Krkobabić.
On je podsetio da Vlada Srbije sprovodi inicijativu obnavljanja zadrugarstva i da, kako je rekao, u tome ima podršku stručnih ljudi, ali i poljoprivrednika koji hoće da se udružuju.
„Zemljište u Srbiji je rascepkano, prosečna veličina imanja na jugu države ne prelazi 2,5 hektara, u centralnom delu oko pet, a u Vojvodini nešto manje od 11 hektara“, istakao je Krkobabić.
On je dodao da bi te „male“ posede trebalo povezati i učiniti ih „bitnim robnim proizvođačima“.
„Hoćemo da mali proizvođač stane na noge, i da može da živi od toga“, kazao je Krkobabić i dodao da nije lako vratiti poverenje u nešto što je ranije funkcionisalo na drugačiji način.
Krkobabić je istakao da je za realizaciju ideje da se mladim ljudima ustupi do 50 hektara državnog zemljišta na korišćenje potrebno da oni budu hrabri i istrajni.