Srbija

08.09.2017. 13:57

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Od 1. oktobra nije potreban pečat za platne usluge

Srbija

08.09.2017. 13:57

Oni koji su koristili pečat za overu platnih naloga u zemlji i sa inostranstvom od 1. oktobra to više neće morati, a dovoljno je da banci predaju pisani zahtev da više neće da koriste pečat, što im mora biti omogućeno već narednog dana, kažu iz NBS.

Banke ne mogu odbiti pružanje platnih usluga samo zbog toga što klijent u svom poslovanju s bankom ne želi da koristi pečat, dodaju.

Iz NBS  podsećaju da iako je 2014. godine, s donošenjem Zakona o platnim uslugama i usvajanjem pratećih podzakonskih akata, faktički ukinuta obavezna upotreba pečata privrednih subjekata u vezi s platnim uslugama, uočeno je da u bankarskoj praksi i dalje preovlađuju rešenja na osnovu kojih privrednici u svakodnevnom poslovanju upotrebljavaju pečat (npr. za overu obrazaca platnih naloga na šalteru), kada ne koriste prednosti elektronskog i mobilnog bankarstva.

Privredni subjekti koji su do sada imali otvorene račune i na šalteru koristili pečat za overu platnih naloga u zemlji i sa inostranstvom mogu, jednostavno, od 1. oktobra banci predati pisani zahtev da više ne koriste pečat.

Banka je dužna da im bez aneksiranja ugovora već narednog dana obezbedi predaju potpisanih platnih naloga bez obaveze da ih klijent overi pečatom, navodi se u saopštenju NBS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.