Srbija

25.10.2013. 09:41

Vijesti

Autor: Nova Ekonomija

U regionu najniže plate u Srbiji i Makedoniji

Srbija

25.10.2013. 09:41

Najviše plate u regionu imaju Hrvati i Crnogorci, a najmanje Makedonci, Albanci i Srbi.
Kako piše list „Vijesti“, iako se dugi niz godina skoro sve zemlje Zapadnog Balkana nalaze u teškoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji, činjenica je, ipak, da građani u nekim zemljama u regionu zarađuju skoro dvostruko više od građana iz drugih susednih zemalja.
Prema istraživanju novinara agencije Anadolija, koje prenosi podgorički list, najmanje plate u zemljama regiona primaju građani Makedonije, Albanije i Srbije, dok su najveće prosečne plate zabeležene u Hrvatskoj, koja je od jula ove godine članica Evropske unije. 
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, prosečna neto plata u Hrvatskoj za avgust iznosila je oko 723 evra, što je ubedljivo najviše od svih zemalja u regionu. 
Nakon građana Hrvatske, najviše plate u zemljama bivše Jugoslavije primaju građani Crne Gore gde je, prema Zavodu za statistiku Crne Gore (MONSTAT), prosečna neto zarada u septembru iznosila 475 evra. 
Takođe, prosečna neto zarada u Crnoj Gori u septembru 2013. godine u odnosu na isti mesec prethodne godine zabeležila je pad od 1,7 odsto. 
Posle Crne Gore, prema visini primanja, slede građani Bosne i Hercegovine, gde je, prema poslednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosečna mesečna neto plata po zaposlenom u pravnim subjektima u avgustu iznosila 423 evra. 
Prosečna mesečna isplaćena neto plata u BiH za avgust je nominalno niža za 0,3 odsto nego u istom mesecu lani, te za 0,4 posto u odnosu na decembar 2012. godine. 
S druge strane, najniže plate su u Makedoniji gde je prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku te zemlje, prosečna neto plata u septembru iznosila 342 evra. Nominalno, ona je veća za 1,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. 
Sledi Albanija gde je, prema poslednjim podacima tamošnjeg Zavoda za statistiku, prosečna plata u septembru ove godine iznosila oko 380 evra. 
Nakon Albanije sledi Srbija gde su plate malo veće i, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u avgustu u Srbiji iznosila je 392 evra. 
Ako se period januar-august 2013. godine uporedi s istim periodom prošle godine, neto zarade u Srbiji su nominalno uvećane za 6,3 posto. 
Takođe, ukoliko se u obzir uzmu prosečne plate svih zemalja regiona, prosečna plata na zapadnom Balkanu je oko 455 evra. 
Prema tome, samo Hrvati i Crnogorci primaju veću platu od proseka regiona. 
Od ostalih zemalja iz bližeg regiona Balkana, prosečna plata u Sloveniji je u julu ove godine iznosila 990 evra, Turskoj 720 evra, Slovačkoj 700 evra, Rumuniji 480 evra, kao i u Mađarskoj, i u Bugarskoj 390 eura. 
Od ostalih zemalja u svetu, najveća mesečna primanja imaju stanovnici Švajcarske gde prosečna mjesečna plata iznosi 4.472 evra, a sledi Norveška sa 3.065, Luksemburg 3.000, Australija 2.932, Katar 2.790, Danska 2.413, Sjedinjene Američke Države (SAD) 2.322, Švedska 2.275, Japan 2.237 i Finska sa 2.100 evra. 
Takođe, od 20 zemalja sa najvećim prosečnim mesečnim primanjima njih 12 su evropske, pa prema tome se može zaključiti da stanovnici Evrope, u proseku, najviše zarađuju u odnosu na ostale stanovnike sveta. 
S druge strane, u Evropi najmanje plate imaju građani Moldavije, gde je prosečna mesečna plata 197 evra, a nakon nje slede Gruzija sa 217 evra, Jermenija 218 i Ukrajina sa 290 evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Halo, ovdje dolazi još jedan kredit tvrtka koja će promijeniti vaš život zauvijek kredita dolazi, ja sam gospodin Patrick Frederick certificirani zajam zajmodavac, nudim kredite za pojedinca i javnog sektora koji su u potrebi za financijsku pomoć u niskom kamatnom stopom od 2% , Naše usluge uključuju:
    * Osobni Krediti * Debt consolidation
    * Poslovni Krediti * obrazovanje krediti
    * hipoteka * Osigurani krediti
    * kredit nije osiguran * Hipoteka
    * Poslovni Krediti * Investicijski krediti
    krediti kupiti propisane za izgradnju kredite Molimo Vas da ispunite obrazac u nastavku i vratiti, ako ste zainteresirani: (patrickloans15@gmail.com) Patrick krediti su certificirani i pouzdana kredita tvrtke, primjenjuju se danas i rješavanje financijskih problema danas. Zapamti dužnika pa smo nastavili. Mi ćemo Veselimo se sluh od vas kako bi se premjestiti naprijed. Pozdrav, i e-mail: PATRICKLOANS15@GMAIL.COM. Zahvaliti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.