Srbija

29.10.2013. 09:35

B92

Autor: Nova Ekonomija

UAE u Srbiji grade fabriku avionskih komponenti?

Srbija

29.10.2013. 09:35

Uskoro će biti okončani pregovori o izgradnji fabrike za avionske komponente, koja bi zaposlila 600 ljudi, izjavio je Aleksandar Vučić.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić očekuje da bi možda već u naredne četiri nedelje trebalo da budu završeni pregovori o izgradnji fabrike za avionske komponente.
U završnoj fazi su i pregovori o ulaganju u zemljište sa firmom Al Fajed u Vojvodini. 
Vicepremijer će razgovarati i sa prestolonaslednikom UAE Muhamedom bin Zajedom i predstavnicima kompanije Mubadala, koji bi u Srbiji gradili fabriku čipova. 
Posle Etihada, nova ulaganja u srpsku avio-industriju. Komponente za Etihadove avione, kojima sada lete i putnici Er Srbije, mogle bi uskoro da se proizvode u blizini Beograda. 
Srbija će obezbediti sve tehničke uslove koje zahteva budući investitor, uverava vicepremijer Vučić. 
„Reč je o fabrici avio-komponenata za Boing i Erbas, koja bi trebalo da zaposli negde oko 600 ljudi. Mislim da smo našli mesto u Zemunu, zato što je njima važno da bude blizu aerodroma. To je ključni razlog, inače bismo dali u nekom manje razvijenom mestu i manje razvijenom delu Srbije“, objašnjava Vučić. 
„Pregovori su u toku. Ti pregovori neće biti laki, ali oni takođe žele zdrav biznis. Ne razumemo se oko opreme, ali možemo da obezbedimo zemlju, infrastrukturu… Sve što je skopčano za visoku tehnologiju, to ćemo njima da prepustimo i da učimo“, naveo je Vučić. 
Nisu visoke tehnologije jedina oblast koja interesuje potencijalne ulagače iz Emirata. 
Hoće da zakupe zemljište, a zainteresovani su i za kupovinu firmi u restrukturiranju koje prave milionske gubitke, koje država više ne može da pokriva. 
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da su kompanije iz UAE veoma zainteresovane za srpski agrar. 
„Ovaj deo konkretno bio je vezan za kupovinu zemljišta kod nas, konkretno u Srbiji, njihovo investiranje za navodnjavanje u najsavremenije tehnologije, što će veoma dobro doći našim poljoprivrednicima da mogu da se ugledaju na najbolje“, naveo je on. 
„Vi kao što znate, UAE rade zemlju po celom svetu i oni su jedni od najkvalitetnijih. Ako pričamo o nekim brojkama koliko je to zemlje, proračuni, pregovori traju. To je značajna investicija, ne po površini, nego da dolaze. Moći će da nauče i da budu dobar primer“, podsetio je ministar Glamočić. 
Er Srbija bi, prema procenama stručnjaka, trebalo da bude profitablina već krajem naredne godine. 
Podatak da pre godinu dana Srbija nije imala avionsku liniju za Abu Dabi, a da sada ima devet linija nedeljno, koje su skoro 70 odsto popunjene, podatak je koji već ohrabruje. 
Za Srbiju je važno i to što će naši kadrovi završavati obuku u kompanijama kao što je Etihad, smatra Aleksandar Vučić. 
„Ima tu još mnogo toga da se popravi. Oni imaju prihod 11 milijardi, to ne možemo, ali smo brzo udvostručili prihod Jata. Mi nemamo te uslove, ali je super ako možemo ovde da imamo 78 mladih momaka i devojaka koji uče i koji će to znanje da prenesu. I to je za nas velika stvar, to je ta vrsta škole“, ocenio je on. 
Ove investicije bi trebalo znatno da poboljšaju krvnu sliku srpske ekonomije. Plan je da prvi put posle 40 godina Srbija uskoro nema spoljnotrgovinski deficit. Boravak u jednoj od najrazvijenih zemalja i buduće investicije bili su povod da vicepremijer novinarima kaže i jednu želju. 
„Znate da to nikad nisam izgovorio – nadam se da do 2020. možemo da budemo regionalni lider po ekonomiji“, rekao je Vučić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Проблем је много дубљи од Братислава Гашића и његовог брата. Осликавање ликова ктитора, па макар то били цареви, краљеви или кнежеви, свцакако је хула на Господа. Ту праксу црква је увела од првих векова хришћанства, однбосно од тренутка када је византијхски цар Теосоаијњ, 395. проглчасио хришћанство обавезном верому Царству. Ето, хришћанска црклва стигла је од Константина Великог, Теодорисја.. од данашњих ктитора у лику браће Гашић, Веље Илића, или оног Колета који има фреску, али и песму „Коле пије, вино и ракију…“. Господе, господе, опрости што те, и после два миленијума, опет реаспињемо!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.