Srbija

30.10.2013. 10:02

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kina zainteresovana za srpska vina

Srbija

30.10.2013. 10:02

Kineski uvoznici mogli bi da kupe oko 450.000 boca vina iz Srbije i čak mnogo više, rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.
Kako je istaknuto, Kinezi su zainteresovani i za uvoz druge vrste robe i za druge vidove ekonomske saradnje, kao i za jačanje strateškog partnerstva dve zemlje.
Tržište Kine je ogromno i kineske kompanije su zainteresovane za uvoz vina iz Srbije, a među njima je i firma Guan Nan koji procenjuje da bi iz naše zemlje mogla da uveze od 150.000 do 450.000 boca vina godišnje, rekao je ekonomski savetnik Ambasade NR Kine u Srbiji Džu Lijanči, na konfeernciji za novinare koju su zajednički organoizovali kineska kompanija Guan Nan i Udruženje vinara i vinogradara Srbije. 
Kompanija Guan Nan koja je učestvovala u privatizaciji „Vršačkih vinograda“, koja jos nije završena, u međuvremenu je otvorila kancelariju u Srbiji pod nazivom Guan Nan d.o.o Beograd. 
Lijanči je pozvao vinare i Udruženje vinara iz Srbije da ponude svoje proizvode kineskom tržištu, napominjući da on zna da prezentacija proizvoda iz Srbije u Kini puno košta, objašnjavajući da je upravo zato Guan Nan sa Udruzenjem vinara i vinogradara upriličio ovaj susret. 
Napominjući da Srbija ima ogromni trgovinski deficit sa Kinom, Lijanči je rekao da ne veruje da Srbija može da izveze nekoliko stotina miliona boca vina godišnje, koliko Kini ukupno treba, ali može da poboljša i druge vidove privredne saradnje i ojača strateško partnerstvo sa Kinom. 
Direktor Guan Nan d.o.o. Beograd Kjan Ćangjong naveo je da trenutna potrošnja vina u Kini iznosi 0,37 litara po glavi stanovnika godišnje, u urbanim sredinama oko 0,7 litara, dok se u 2016. predviđa potrošnja tog alkoholnog pića u količini od 250 miliona kartona, što je u vrednosti od oko 16 milijardi dolara. 
U isto vreme, dakle 2016. godine, potrošnja vina u SAD dostići će oko 350 miliona kutija, a na globalnom niovou oko 2,8 milijardi kutija, ocenio je Ćangjong. 
Očekuje se da će potrošnja vina u Kini do 2016. biti ravna trećini ukupne potrošnje tog pića u svetu i ta zemlja će biti na drugom mestu u svetu po konzumaciji tog proizvoda, rekao je Ćangjong. 
Kina danas uvozi oko 60 odsto potrebnog vina sa tržišta EU, a iz Srbije su ona slabo zastupljena na kineskom tržištu, rekao je Ćangjong i izrazio nadu da će se to promeniti u skorijoj budućnosti. 
Prema zvaničnim statistickim podacima Srbije, u 2012. godine, izvoz vina u Kinu iznosio je 360.000 dolara, a u prvih šest meseci ove godine oko 230.000 dolara. 
Kina ima 1,328 milijardi stanovnika (ne računajući Hong Kong, Makao i Tajvan), BDP je u 2012. porastao 7,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio 8.220 milijardi dolara, tako da je BDP po glavi stanovnika iznosio 6.000 dolara, a devizne rezerve syu bile na nivou od oko 3.300 milijardi dolara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.