Srbija

04.11.2013. 09:42

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Za sve građevinske dozvole potrebno godinu dana

Srbija

04.11.2013. 09:42

Za početak gradnje, investitoru u Srbiji je u proseku potrebno 269 dana da odradi čak 18 procedura.
Od 2003. godine, još prvim zakonom o planiranju i izgradnji, nadležni su obećavali jedan šalter za izdavanje građevinskih dozvola. Do danas, nema ga gotovo nijedna lokalna samouprava u Srbiji.
Takođe, dozvole je trebalo, po obećanjima svih ministara građevinarstva, da se izdaju za oko 30 dana. A i po najnovijem izveštaju Svetske banke, najnižu poziciju Srbija opet ima u oblasti izdavanja građevinskih dozvola – 182. mesto od ukupno 189 zemalja. Jer, da bi dobio građevinsku dozvolu, preduzetnik u našoj zemlji u proseku mora da odradi 18 procedura za koje je potrebno 269 dana. 
Ministarstvo građevinarstva je pripremilo Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji. Tim aktom građevinska dozvola biće u startu besplatna, dobijaće se na jednom šalteru, najduže za 30 dana. 
Prema rečima Velimira Ilića, ministra građevinarstva, građani neće imati nikakve obaveze plaćanja unapred već na kraju izgradnje i što je bitno plaćaće gradu i opštini samo za ono što je ugrađeno, odnosno ono što su kroz naknadu za uređenje zemljišta zaista i dobili. Ovaj predlog zakona uskoro treba da se nađe u skupštinskoj proceduri, a predviđa i sankcije protiv onih koji ne izdaju dozvolu, i pravo ministra da izda dozvolu, ako administracija zataji. 
Ono što je u proteklom periodu za investitore bio kamen spoticanja jeste konverzija prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu. 
„Osnovni razlog što je Srbija na začelju svetske liste po izdavanju građevinskih dozvola jeste to što se stalno usaglašavaju i menjaju propisi, svaka vlada koja dođe na vlast misli da od nje sve kreće“, kaže Goran Rodić, stručnjak iz oblasti građevinarstva. 
„Administracija koja radi na izdavanju dozvola ogrezla je u korupciju i neznanje. Zakoni se tumače kako kome odgovara“, tvrdi on. 
Stručnjaci imaju primedbe i sugestije na Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji i dostavljaju ih Ministarstvu građevinarstva. 
Zakon je, kažu, izuzetno obiman, odredbe mogu da se tumače na više načina, što nije dobro. Jer, zakon mora da bude precizan i jasan, da se ne ostavlja prostor za različita tumačenja, a time i manipulaciju i korupciju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.