Srbija

05.11.2013. 09:35

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Nelegalna prodaja duvana ne posustaje

Srbija

05.11.2013. 09:35

I pored stalnih zaplena, nelegalna prodaja rezanog duvana se ne smanjuje.
U poslednje dve nedelje policija je oduzela više od tri i po tone sirovog i rezanog duvana i oko 4.000 boksova cigareta namenjenih crnom tržištu, a ukupna vrednost ove rekordne zaplene je oko 5,8 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.
U saopštenju se naglašava da je to posledica koordiniranog rada poreske i kriminalističke policije, poljoprivredne i tržišne inspekcije, Uprave carina i Uprave za duvan. 
Inače, akcija zaplene pojačana je nakon sastanka koji su u Vladi imali predstavnici duvanske i naftne industrije, na kojem je zaključeno da zbog crnog tržišta tih akciznih roba država gubi budžetski prihod od 300 miliona evra godišnje. 
Da li će pojačana kontrola uspeti da suzbije nelegalnu prodaju već je drugo pitanje a prema ocenama stručnjaka država je sama povukla niz ishitrenih poteza, u želji da sledi evropsku akciznu politiku i da istovremeno uveća priliv u državnu kasu. 
Naime, u drugoj polovini prošle godine došlo je do dva uzastopna povećanja akciza na sve vrste duvanskih proizvoda a posle tih poskupljenja u trgovinama je najpre za dvadeset odsto, a sada gotovo za trećinu, opala prodaja cigareta. 
Nažalost, nije smanjen broj pušača, već je reč o pravoj eksploziji crnog tržišta rezanog duvana, koji je za oko 50 odsto jeftiniji od legalnog a za gotovo 70 odsto od cigareta. 
Inače, tržište rezanog duvana poslednjih godina raste u čitavoj Evropi, upravo zbog poskupljenja cigareta, ali je u većini zemalja EU njegova cena duplo niža od cigareta, pa se on nalazi u regularnoj prodaji. 
Slična je situacija i u regionu. Slovenija, na primer, nije značajnije podigla akcize na rezani duvan, ali na cigarete jeste. Epilog je da se kroz legalnu prodaju budžetski prihod smanjio za skoro deset miliona evra kod cigareta, ali je porastao za 8,5 miliona na rezanom duvanu, što je značajno amortizovalo minus zbog prelaska potrošača na jeftiniju varijantu. 
Slično je i u BiH, gde je posle uvećanja cena cigareta zabeležen najveći rast legalne prodaje rezanog duvana, ali je 100 grama tog proizvoda opterećeno sa oko tri evra fiskalnog nameta. 
U Srbiji, međutim, na istu količinu država je želela da ubere šest evra, što je automatski zatvorilo legalnu prodaju, a proizvođače i kupce oteralo u snabdevanje „ispod tezge“. 
„Ne postoji ni jedan razlog za tako visok rast akciza na legalno uvezeni rezani duvan. On je sa iznosa od 1.500 dinara za kilogram, dobio opterećenje od najpre 2.400 a potom 3.200 dinara. To ga je gotovo cenovno izjednačilo sa gotovim cigaretama, pa više i ne postoji interesovanje kupaca, zalihe su pune, a država ne prihoduje“, tvrdi jedan od legalnih uvoznika rezanog duvana. 
„Ali, to nije jedini razlog rasta crnog tržišta. Veliki udeo ima i nesaglasna regulativa i u ovom momentu nije jasno zbog čega država bar u tom delu ne reaguje“, pita se on. 
On ukazuje da su filter tube, odnosno cigaret papir koji je deo obaveznog pribora u postupku kućne izrade cigareta, na režimu slobodnog uvoza, pa su neograničene količine dostupne trgovcima iz sive zone. 
Takođe, kaže sagovornik lista „Danas“, nije tačno da sve što završi u uličnoj i pijačnoj prodaji potiče iz uvoza. Mnogo je veći udeo domaćih proizvođača koji su samo delimično pod kontrolom. 
Naime, prema Zakonu o duvanu ratari moraju da prijave površine na kojima sade, vrste koje proizvedu i da prikažu ugovor o otkupu, ali ne i dokaz da su ugovor realizovali. Njih niko i ne može da natera da za manje novca prodaju otkupljivačima, ako mogu više da zarade u poslu sa uličnim prodavcima. 
Da je taj deo tržišta ostao neuređen svedoči i nedavni protest poljoprivrednika iz okoline Niša, koji su u proizvodnju duvana ušli posle dogovora sa Filip Morisom. 
Kako se ta kompanija potom opredelila za druge dobavljače oni su ostali bez plasmana, a fabrika od njih traži da izmire dugovanja za opremu koju im je dala kako bi započeli kooperaciju. 
Iako beleže pad prodaje, velike fabrike duvana nisu neće poslovati sa gubitkom zbog podizanja akciza. 
Naime, trend koji je propisala Evropska unija, a Srbija i mnoge druge zemlje prihvatile, ide ka ujednačavanju cena cigareta, a kako je zarada najveća u višim klasama proizvoda koje je pad prodaje najmanje pogodio, gubici neće biti nepremostivi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ili je ova gornja vest o dobiti Dunav osiguranja lazna ili odgovorna lica iz u Dunav osiguranja daju neistinite informacije i to pre samo 3 meseca .Naime, Ivana Komnenovic Direktor Funkcije ( Funkcija za ljudske resurse i opste poslove ) mi je u e -mailu 09.juna ove godine lico napisala da je situacija u kompaniji Dunav slozena poslednjih par godina i da se nalazi u teskom polozaju u koju su dovedeni nesavesnim i nedomacinskim rukovodjenjem u proteklih nekoliko godina,da je zaposlenima u poslednjih godinu i po dana cena rada smanjena za jednu petinu,te je iz tih razloga obustavljena uplata zivotnog osiguranja i da im je preporuceno da sami sklope isto. Sobzirom da je sklapanje zivotnog osiguranja posle75godine nemoguce a odluka je doneta pre dve godine, samim tim su bivsi radnici stariji od 75 god. u vreme donosenja iste onemoguceni da pravovremeno sklope zivotno osiguranje . Vecina njih su radnici u cije je radno vreme Kompanija Dunav postala vodeca osiguravajuca kuca koja je stekla ugledan renome. Kompanija Dunav svojom odlukom nije napravila izuzetak cak ni za svoje nagradjivane radnike . Sve sto mi Gospodja Komnenovic napisala u mejlu prosledjeno je i Generalnom direktoru , kao i Vasiliju domazetu, tako da su apsolutno najidgovornija lica u dunav kompaniji upoznata sa sadrzajem mejla koji se poslao u ime Kompanije .Dakle, ako je Kompanija Dunav ostavila na cedilu svoje zasluzne radnike -penzionere, slala mejlove o teskom polozaju kompanije, zasto bi iko verovao da je Kompanija odjednom u boljem polozaju i svoje poverenje i svoj novac poklonila Kompaniji koja se bavi ovakvim stvarima ? Pogotovu Kompanija koja nema moralno eticki odnos prema ljudima koji su je uzdigli.Osecam veliku moralnu obavezu da o kompaniji Dunav obavestim sto siru javnost i to cu i ciniti u narednom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.