Srbija

15.11.2013. 09:39

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Amerikanci dobijaju pola Trepče

Srbija

15.11.2013. 09:39

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji RMK Trepča i američke kompanije Nju dženerejšn pauer (NGP) mogao bi već do kraja godine da bude konkretizovan.
Predlog ugovora o strateškom partnerstvu je spreman i ostalo je da se dve strane usaglase oko konačne forme tog dokumenta, kaže za „Novosti“ prof. dr Milan Bačević, ministar rudarstva i prostornog planiranja.
„Danom potpisivanja tog ugovora stiču se svi uslovi za otvaranje investicija američke kompanije u kombinatu „Trepča“ „, kaže Bačević. 
Plan je da se otvore novi rudnici gde su rezultati geoloških ispitivanja takvi da je to smisleno, zatim da se proširi i poveća obim proizvodnje u postojećim rudnicima, koji se nalaze u sastavu severne „Trepče“, a to su „Belo brdo“ i „Crnci“. Dopremiće se nova oprema za eksploataciju ruda i stvoriće se finansijski uslovi za izgradnju nove topionice u Zvečanu. Takođe, u planu je i izgradnja jedne termoelektrane, koja bi proizvodila struju za sve opštine na severu KiM instalisane snage oko 50 megavata. 
Predloženi vlasnički odnos između „Trepče“ i američke kompanije je 51 odsto za srpsku stranu i 49 odsto za NGP. Ugovor će biti potpisan bez obzira na to što je Kosovska agencija za privatizaciju izlazila u javnost sa nekim svojim planovima za kombinat. 
„Postavili smo pitanje Kosovskoj agenciji na osnovu kog pravnog akta ili dokumenta oni polažu pravo u severnom delu „Trepče“, tim pre što je severna „Trepča“ registrovana i nalazi se u srpskoj APR sa jasno utvrđenom i definisanom vlasničkom strukturom, koja je prezentovana američkoj kompaniji „, navodi Bačević. 
Severna „Trepča“ je sto odsto srpska. Dolaskom američkog kapitala u „Trepču“ stvaraju se uslovi da se otvore i zatvoreni rudnici na KiM, da se aktiviraju ugašena preduzeća i da građani i južnog dela Kosovske Mitrovice mogu da računaju na zaposlenje koje su izgubili nebrigom i nemarom svoje vlasti. 
Bačević je, takođe, pozvao svog kolegu iz vlade u Prištini da razgovaraju o tome čije je šta na KiM, koji su se rudnici otvarali i razvijali učešćem Srbije, kao i o niklu, „Novom brdu“, „Obiliću“ i drugim rudnicima, koji sukako je rekao, od životnog značaja za stanovnike KiM.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pozdrav, ja sam gđa Maureen Martins, osobni zajam zajmodavac. Jeste li u lošem dug? Želite proširiti svoje poslovanje, plaćanje računa, renoviranje kuće, ili ako vam je potrebna financijska pomoć. Nudimo kredite s kamatnom stopom od 2% do pojedinaca i tvrtki pod uvjetima i uvjetima razumjeli.
    kontaktirajte nas putem e-maila:
    (Maureenmartinsloanfirm@gmail.com)
    MAUREENMARTNSLOANIRM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.