Srbija

12.12.2017. 11:01

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Uvodimo digitalizaciju, ali još nije prošlo vreme ‘Mice ubice’ sa šaltera

Srbija

12.12.2017. 11:01

Digitalizacija nam omogućava da stvorimo uslužnu javnu upravu okrenutu potrebama građana i privrede, izjavio je Bojan Stević.

Stević, koji je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, je, ipak, rekao da još nije sasvim prošlo vreme takozvane „Mice ubice“, tipične šalterske službenice sa burekom i jogurtom ispred sebe, koja uvek traži još jedan papir.

„To je proces“, istakao je Stević. 

Prema njegovim rečima, nove tehnologije tu pomažu i olakašavaju život građanima, ali ga olakšavaju i samim službenicima, bili oni u institucijama republike ili po opštinama. 

„Firme se danas otvaraju za 24 sata, građevinske dozvole se neuporedivo brže izdaju, moguće je koristiti elektronski potpis u transakcijama, elektronski pečat, a pripremljen je i nacrt zakona o elektronskoj upravi, koji će papir prepustiti arhivama“, kaže Stević. 

On kaže da je Srbiju zadesila nesreća da su joj izumrli industrijski centri i da su zbog toga svi, od najvišeg nivoa, predsednika Aleksandra Vučića, uključeni u dovođenje velikih investitora i stimulisanje lokalnih preduzeća. 

Stević je naglasio da država u tome pomaže gradeći infrastrukturu, ali da je bitna uloga lokalnih vlasti, njihova efikasnost i kvalitet radne snage. 

„Ekonomski razvoj nije samo zakonska već i stvarna obaveza. Svaka novootvorena firma, ali i svaki stečaj direktno utiču na standard građana, ali i na prihode opština, kao što na to utiče i širi obuhvat porezom“, naveo je Stević. 

On je ukazao da je digitalizacija omogućila razmenu podataka između različitih institucija i službi. 

Zakon o upravnom postupku doneće građanima uštedu veću od 6.000.000 sati koje su provodili pred šalterima što u novcu iznosi 245.000.000 godišnje, što znači da je promenjen sistem u kojem su građani morali da troše vreme i novac kako bi dobili raznorazne potvrde i izvode. 

Sada je svaki službenik u obavezi da potrebne podatke iz službenih evidencija razmenjuje sa drugim državnim organima, objasnio je Stević. On kaže da u najsiromašnijim lokalnim samoupravama ima neznanja i grešaka, ali da nema otpora. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.