Srbija

20.11.2013. 09:38

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Centroprom tuži kompaniju Delez

Srbija

20.11.2013. 09:38

Kompanija Centroprom priprema tužbu kojom će tražiti naknadu štete od Delez Srbije zbog višegodišnjeg neovlašćenog korišćenja hladnjače Centroproma u Surčinu.
Prvi osnovni sud u Beogradu, kako je navedeno, odlučio je da nastavi parnični postupak protiv Delez Srbije po tužbi Centroproma.
U pitanju je višegodišnji sudski postupak koji je Centroprom pokrenuo kako bi konačno došao u posed svoje hladnjače u Surčinu kapaciteta 10.000 tona, koju je svojevremeno uzurpirao C market, koji je kasnije ušao u sastav Delez Srbije, rekao je predsednik odbora direktora Centroproma Milorad Vujadinović. 
On ističe da je Centroprom prethodno bezuspešno pokušavao da postigne dogovor sa Delezom i mirnim putem dođe do svoje imovine i da Delez zloupotrebljava zatečeno stanje i nastavlja da hladnjaču neovlašćeno koristi, zbog čega je Centroprom tražio nastavak sudskog postupka, a sud je taj zahtev usvojio. 
Kako navodi Vujadinović, Centroprom je svojinu na građevinskoj zemlji u Surčinu stekao još 1968. godine, na osnovu rešenja o eksproprijaciji donetog zarad izgradnje hladnjače i isplate pune naknade bivšim vlasnicima za eksproprisano zemljište, nakon čega se Centroprom i upisao u zemljišne knjige kao vlasnik zemlje. 
Pošto je dobio građevinsku dozvolu za izgradnju hladnjače, Centroprom je isključivo svojim sredstvima finansirao projektovanje i izgradnju ovog objekta, kaže se u saopštenju. 
U međuvremenu su se „Samoupravnim sporazumom“ iz 1969. godine Centroprom i C market spojili u jedno preduzeće, a zatim opet podelili Sporazumom o deobi iz 1976. godine, na osnovu kojeg je hladnjača pripala Centropromu, koji je nju u zajedničko preduzeće i uneo. 
C market je, u skladu sa „Samoupravnim sporazumom“ zaključenim 1976. sa Centropromom, imao samo pravo da hladnjaču zajedno sa Centropromom koristi. 
Centropromu je, nakon navedene deobe i okončanja poslednje faze gradnje 1997. godine od nadležnog organa izdata i upotrebna dozvola za ovu hladnjaču, što predstavlja nesporan dokaz o njegovom vlasništvu nad objektom. 
U međuvremenu je izvršena privatizacija C marketa i Centroproma, pa je C market ušao u sastav Delez Srbije, a „Samoupravni sporazum“ koji je C marketu davao pravo da koristi Centropromovu hladnjaču je odavno prestao da važi, ali Delez i danas odbija da hladnjaču preda Centropromu. 
Vujadinović je izrazio očekivanje da će postupanje suda ubuduće biti efikasnije i da će ovaj spor uskoro biti rešen, saopštio je Centroprom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.