Srbija

12.12.2013. 10:07

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Koji su automobili najprodavaniji u Srbiji?

Srbija

12.12.2013. 10:07

Vozila iz Fijatovog programa spadaju među najviše prodavane na domaćem tržištu, sa tržišnim učešćem od 18, 3 odsto, zaključno sa oktobrom ove godine.
FAS je početkom 2010. godine, zvanično postao generalni distributer i uvoznik FIAT-ovog putničkog programa, odnosno brendova „fijat“, „alfa romeo“, „lančia“ i „fijat profešenel“. U skladu sa globalnim planom integracije sa kompanijom Krajsler, FAS je na domaćem tržistu od januara 2011. preuzeo i pravo uvoza vozila marke „džip“.
„Fiat 500L“ je svetsku premijeru imao na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi, 2012. godine, a novi model, koji se nalazi u komercijalnoj prodaji od septembra prošle godine, izvozi se na evropsko i svetsko tržište. 
Model je u septembru proslavio prvi rođendan na Belom dvoru. Za ovih godinu dana prisutnosti na tržištu, „fiat 500L“ je nominovan za Evropski automobil godine 2013. i dobio je pet zvezdica na Euro NCAP sa ukupnim rezultatom od 83/100. U junu je predstavljen novi model „fiat 500L treking“ – prilagođen svim vrstama puteva, sa specijalnom opremom i sistemom kontrole vuče kao standardnim dodatkom za poboljšanje performansi na teškom, klizavom putu. 
Uklopljeni su posebni standardni branici koji doprinose utisku veličine, zaštitni štit koji čini da izgleda još agresivnije i dinamičnije, a visina mu obezbeđuje da se bolje suočava sa teškim terenima. 
Samo mesec dana kasnije, svoju premijeru doživeo je i model „fiat 500L living“ koji predstavlja najkompaktnije MPV vozilo sa 5+2 sedišta u svom segmentu, i jedini je model sa nosivošću od 638 litara. Vozilo se izdvaja po izuzetnoj udobnosti, prostoru i nosivosti, a zbog idealnog odnosa unutrašnjeg prostora i spoljnih dimenzija, predstavlja i najbolji izbor automobila za celu porodicu. 
U Srbiji su u ponudi i modeli 500/500C, nova „panda“, „punto MY2013“, „bravo“, „frimont“ i „doblo panorama“. 
Tržišno učešće prodaje lakih komercijalnih vozila iznosi 44 odsto, što znači da je svako drugo, novo prodato vozilo na domaćem tržištu FIAT-ovo. U ponudi su i medeli namenjeni prevozu većeg broja ljudi ili robe, kao što su „ducato“, „doblo“, „scudo“, „panda van“ i „fiorino“. „Ducato“ je poznat po štedljivosti i udobnosti, sa ugrađenom GPS navigacijom, kapacitetom i do 2.000 kilograma za prevoz robe i do 500 kilograma za prevoz putnika. 
„Doblo panorama“ je minibus sa pet sedišta i dovoljno mesta za prtljag, a može poneti i do 450 kilograma. Džip je poznat po svojoj prilagodljivosti nepristupačnim terenima, a poslednjih decenija je popularan i kao gradsko vozilo. Ljubitelji terenskih vozila u Srbiji mogu naći modele „compaš“, „grand čiroki“ i „vrengler“, a od ove godine dostupan je i novi 2014 džip „grand čiroki“. 
Novi model uključuje i najpotpuniji niz naprednih bezbednosnih karakteristika – prilagodljiv kruz-kontrol sistem sa upozorenjem na sudar sa prednje strane i novu kontrolu brzine. 
Prvi „vrengler“ napravljen je 1987. godine, a redizajniran je 1997. i 2007. kada su proizvođači odlučili da midel dobije četvoro vrata i postane „wrangler unlimited“. Časopis „Forbes“ ga je 2008. proglasio modelom koji postiže najviše vrednosti prilikom preprodaje. 
Od automobila „alfa romeo“, u Srbiji se mogu kupiti novi model „Giulietta“ za 2014. i MiTo model za 2014. godinu, koji imaju pravi italijanski stil, performanse i tehničku izvrsnost. Početkom godine stigla je inova „veloce“ (brza) verziju. 
„Lančija“ predstavlja prefinjenu kombinaciju ugodnosti i performansi zamaskiranih elegancijom. Svim zainteresovanim kupcima u Srbiji na raspolaganju su svi modeli tog brenda – „new ypsilon“, „voyager“, „delta“ i „thema“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Nobelovu nagradu za književnost dodelio bih našem premijeru zbog ekspozea koji je izašao iz okvira običnog ekspozea i svrstao se u red ekskluzivne ,,nove vrste “ književnog žanra. Razloga je mnogo koji bi učvrstili ispravnost izbora: pisanje rukom u eri kompjutera, čitanje bez pauze i odmora što govori o posebnosti pisca i ono najvažnije svaka reč, svaka rečenica je nešto što će ostati zabeleženo za vek vekova i postaće klasik ekspozea.
    tomicastevanovic@yahoo.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.