Srbija

19.12.2013. 09:50

Blic

Autor: Nova Ekonomija

Poreskoj upravi potrebno još više od hiljadu inspektora

Srbija

19.12.2013. 09:50

Poreskoj upravi potrebno je više od hiljadu dodatnih poreskih inspektora, kaže direktor te institucije Ivan Simič.
Poreska uprava se svakodnevno bori protiv sive ekonomije. To radi i subotom, nedeljom i praznicima. Ali, tu bitku ne možemo da vodimo sami, priznaje u razgovoru za „Blic“ direktor Poreske uprave Ivan Simič.
„Rešenjem problema sive ekonomije moraju da se bave najviši funkcioneri ministarstava. I, to treba da bude državni prioritet. A ne da se očekuje od Poreske uprave da suzbije sivu ekonomiju, a da se istovremeno uvodi zabrana zapošljavanja novih radnika u PU, kojoj je potrebno više od hiljadu dodatnih poreskih inspektora“, kaže on. 
„Od velike pomoći mogu da budu i građani kada bi tražili i uzimali fiskalne račune“, poručuje prvi poreznik Srbije i dodaje da se siva ekonomija razvijala poslednjih 20 godina i da je zato i izrasla u državni problem. 
Na konstataciju da se ove godine u budžet nije slilo para koliko je predviđeno, Simič kaže da je potrebno utvrditi šta je bilo realno. 
„Očekivalo se da možemo 2013, u vreme sve veće krize, naplatiti 63 milijarde dinara više nego 2012. Istina je da smo naplatili manje nego što je planirano, ali to je problem onih koji su to projektovali, jer nisu pitali PU šta misli o tim planovima. Mi smo za prvih 11 meseci ove godine naplatili oko 100 miliona evra više nego prošle godine i za mene je to značajan rezultat“, kaže prvi poreznik Srbije. 
„Ako tom iznosu dodamo i doprinose za socijalno osiguranje, onda je PU u prvih 11 meseci 2013. naplatila oko 450 miliona evra više poreza i doprinosa nego u istom periodu lane. Zato rad PU ocenjujem kao uspešan“, ocenjuje Simič. 
Pored toga, kaže on, u prva tri meseca ove godine, zbog zakona o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, nije vršena prinudna naplata, a oko 400.000 poreskih obaveznika je ušlo u reprogram. 
Simić ocenjuje i da je povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto isuviše mala razlika da bi došlo do velikog prelaska u sivu zonu. 
„Smatram da je veći problem u padu kupovne moći građana Srbije, visokoj stopi nezaposlenosti i teškim uslovima života. Sve to su idealni uslovi za razvoj sive ekonomije koja se razvija decenijama“, smatra on. 
Prema njegovim rečima, najveći gubici su zbog šverca i nelegalne trgovine duvana i goriva, te uvoza slatkiša na koje se ne plaćaju carina i PDV. Ako bismo onemogućili ulazak švercovane robe u Srbiju, mislim da bismo obavili već pola posla, ocenjuje direktor Poreske uprave.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Naoružati se strpljenjem, jer je strpljen- spasen.
    Kako izaći na kraj sa glorifikacijom vođe, najnovijim teorijama zavera, pljuvanjem Trampa ili Hilari, svejedno. Predlažem jednu natašte , znate onu narodnu – kad drmnem jednu ujutru, briga me na kojoj strani ti je cvet. ( svekrva i snaha :))
    slavecale@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.