Vesti iz zemlje

24.12.2013. 09:52

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Siva ekonomija najprisutnija na pijacama

Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić izjavio je da se na srpskim pijacama prodaje roba sumnjivog kvaliteta bez fiskalnih računa i po nižim cenama.
„Siva ekonomije u poljoprivredi najviše je prisutna na pijacama, na kojima je godišnji promet oko 300 miliona evra. Ja nisam za ukidanje pijaca, ali one treba da se legalizuju i uđu u redovne tokove poslovanja“, rekao je na okruglom stolu „Siva ekonomija – nulta tolerancija“.
Glamočić je kazao da Srbija ima više od 400 pijaca sa 70.000 prodajnih mesta na kojima radi oko 100.000 ljudi. 
Prema njegovim rečima, Srbija mora da vrati tržnicu na poziciju na kojoj je nekada bila i da ona postane ogledalo dobre poljoprivredne prakse. 
Glamočić je ocenio da je siva ekonomija prisutna u svim segmentima društva, ali da Srbija nema jedinstven programa da je eliminiše. 
On je rekao da je pored tržnica veliki deo nelegalne prodaje vezan i za trgovinu stokom i dodao da postoje ilegalni tokovi trgovine stokom do BiH i Kosova gde se gubi veliki novac. 
Siva ekonomnije, kazao je Glamočić, pristutane je i u trgovini duvanom, zapošljavanju sezonskih radnika i kod korišćena prirodnih resursa. 
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Nikola Ćorsović kazao je da je siva ekonomija u Srbiji trentutno na nivou od 32 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je šest procentnih poena više nego u regionu. 
„Plan Ministarstva finansija je da se u naredne dve godine siva ekonomija u Srbiji svede na nivo regiona, odnosno da bude oko 26 odsto BDP-a“, kazao je Ćorsović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dobro, ovo je obavijestiti javnost que gospođa JELENA Fedosejeva ugledni privatni zajmodavac kredita otvorio ekonomske mogućnosti za sve one kojima je potrebna bilo kakve finansijske pomoći. Treba vam hitna kredit očistiti svoje dugove ili trebate stambeni kredit za poboljšanje vaše poslovanje? Jeste li odbijen od strane banaka i drugih finansijskih institucija? Ne tražite dalje, jer mi smo tu za sve vaše finansijske probleme. Osiguran Mi kredita 1% kamatne stope za pojedince, kompanije i društva na jasan i razumljiv smislu i conditions.100% zajamčena, kontaktirajte nas danas putem E-mail: (JELENAFEDOSEJEVALOAN@GMAIL.COM)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.