Vesti iz zemlje

24.12.2013. 10:03

B92

Autor: Nova Ekonomija

Može li Srbija da otpiše dugove građanima kao Hrvatska?

U Srbiji se zasad samo razmatra hrvatski model otpisa dugova građanima. Prethodno neophodno izraditi socijalne karte, kaže ministarka Zorana Mihajlović.
Hrvatska je odlučila da svojim građanima koji nisu u stanju da plate otpiše dugove. Na dobitku bi uskoro trebalo da budu ne oni koji neće, već oni koji ne mogu da plate poreze, kredite ili dugovanja komunalnim preduzećima.
Za razliku od Srbije, Hrvatska je već odlučila da se odrekne milijarde i po kuna i olakša život svojim dužnicima. Spremna je da otpiše dugove 70.000 građana od ukupno 290.000 onih kojima su računi već blokirani. Najavljuje i da će smanjenjem poreza motivisati banke da i one otpišu deo dugova. 
„To je jedan od pokušaja, bez ulaženja u detalje, da se ljudima olakša život, naravno imajući na umu da se dugovi moraju vraćati, da ja ni Linić nismo Djed Mraz ili Djed Božićnjak“, izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović. 
U Elektroprivredi Srbije dobro znaju šta su dužnici – 200.000 građana i 55.000 preduzeće duguje samo za struju. EPS od njih potražuje 72,5 milijarde dinara, 36,5 milijardi duguju potrošači, 36 privreda. 
Umesto opraštanjem, u EPS-u problem rešavaju reprogramom, a posle i prinudnom naplatom. 
Da bi država počela da razmišlja kako da izađe na kraj sa svojim dužnicima, po mišljenju ministarke energetike Zorane Mihajlović, prvo je potrebno da se urade socijalne karte dužnika 
„Mora da postoji jedan jasan pregled, imamo li mi, koji je to procenat ljudi, mora da se uradi socijalna karta da bismo uopšte mogli da pričamo o nekom drugom modelu, a to je otpis dugova“, rekla je ministarka. 
„Ovde imate preuzeća u restrukturiranju koja duguju stotine miliona dinara, pa nekad čak i evra za recimo struju, gas. Znači da li to znači otpisaćemo stanovništvu, a nećemo privredi? Drugo ne smemo zaboraviti onaj procenat stanovništva koji redovno plaća svoje obaveze“, poručila je Mihajlovićeva. 
Prema podacima Poreske uprave, od početka godine naplata poreza u Srbiji je 667 milijardi dinara. Direktor Ivan Simič kaže da je naplaćeno više poreza nego bilo koje godine ranije, ali ne onoliko koliko je planirano, i to zato što prilikom izrade budžeta PU niko nije ni konsultovao koliko može da naplati.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Danas je idealno političko vreme da se utvrde EVROPSKI NACIONALNI interesi naroda koji žele da usklade svoje nacionalne interese sa susedskim narodima u Evropi.
    Ko ne želi usklađibanje sa susedima, srtetan mu put, makar bili i Englezi !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.