Svet

31.12.2013. 17:55

Seebiz

Autor: Nova Ekonomija

Šta očekuje globalnu ekonomiju u narednim godinama?

Svet

31.12.2013. 17:55

Dok međunarodne institucije predviđaju dalji oporavak svetske ekonomije u 2014. godini, ugledni američki ekonomisti upozoravaju na moguće izbijanje nove krize.

Ta nova kriza bi, prema prognozama, mogla da traje i decenijama.

Iako stručnjaci UN, MMF i drugih organizacija očekuju dalji oporavak, ekonomista Nurijel Rubini, poznatiji kao Dr Propast, javno izražava sumnju i bojazan od izbijanja nove globalne ekonomske krize jer, kako objašnjava, suštinski problemi u ekonomski najmoćnijim zemljama nisu rešeni.

Rubini, koji je prvi od najviđenih ekonomista u SAD predvideo izbijanje globalne finansijske krize, smatra da ogromni javni dugovi, visoka nezaposlenost i nedovoljna investiciona aktivnost i dalje „guše“ vodeće zapadne, ali i neke ekonomije zemalja sa ubrzanim ekonomskim rastom. 

Dr Propast ide i korak dalje, strahujući od mogućnosti da se krizno stanje produži ne samo na naredne godine, već i u toku više decenija, dok ekonomista Pol Krugman veruje da se ubrzani ekonomski oporavak može ostvariti naglim tehnološkim unapređenjem proizvodnje i širokom primenom robota. 

Josef Štilic, jedan od čitavog niza američkih naučnika – dobitnika Nobelove nagrade za doprinos ekonomiji, takođe smatra da u svetu još nije minula opasnost od izbijanja nove globalne recesije i predviđa i za iduću godinu mršav rast, ne samo u SAD već i u celoj svetskoj ekonomiji. 

Krugman, redovni profesor prestižnog Univerziteta Prinston, raniji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, kaže da je u poslednje vreme razvoj veštačke inteligencije i robotike napredovao divovskim koracima, koji su još pre desetak godina bili gotovo nezamislivi. 

„To što se donedavno smatralo fantastikom ili šalom, poput prepoznavanja reči, prevoda ili putovanja automobilom bez vozača, odjednom je postala realnost“, kaže Krugman, uz napomenu da se era visokotehnološke revolucije u svetu sada ubrzano nastavlja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.