Srbija

20.01.2014. 10:02

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Beograd na vodi počinje da se gradi u septembru

Srbija

20.01.2014. 10:02

Prva faza projekta Beograd na vodi mogla bi da počne od septembra, a već sada se dosta odmaklo u organizaciji posla i pripremnih radnji, kaže Srđan Rupar.

„Imamo težak zadatak da do kraja ove godine, u poslednjem kvartalu, odnosno od septembra Beograđani vide da je počelo da se radi“, kazao je Rupar koji je vođa tog projekta za RTS.

Direktor novoosnovane kompanije „Eagle Hills“ Muhamed Alabar predstavio je juče u Beogradu prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i njegovom timu projekat „Beograd na vodi“, u koji je investitor iz Emirata spreman da uloži oko tri milijarde dolara. 

Rupar je, naime, objasnio da se polako premešta deo železničke infrastrukture u zoni desne obale Save, što kako je kazao, znači da je već počelo da se radi. Takođe je rekao da se sa kolegama iz Emirata obilaze lokacije i rešavaju konkretni detalji na projektu. Rupar je objasnio da će najpre uslediti prva faza projekta, da posao nije jednostavan budući da je njime obuhvaćena površina od milion i po kvadratnih metara. 

Prvom fazom projekta biće obuhvatićena izgradnja velikog šoping mola koji će biti najveći u ovom delu Evrope, pešačkih promenada, saobracajnica, pristupnih bulevara, i početak gradnje kule, kazao je Rupar. 

„Sve institucije sistema biće uključene i biće posla za mnogo ljudi“, rekao je on. 

Prva i osnovna stvar kada se počeo rad na projektu pre više od godinu dana bila je da se prikupe imovinsko- pravni podaci oko celog kompleksa, naveo je Rupar. On je kazao da je ona najpre morala da se proglasi zonom od posebnog interesa za Srbiju. Kako je rekao, pribavljeni su vlasnički listovi za oko 400 vlasničkih parcela koje su u toj zoni, a 95 odsto su vlasništvo železnica, državnih institucija i organa. 

Kada je reč o značaju projekta „Beograd na vodi“ predsednik Skupštine Srbije i potpredsednik SNS Nebojša Stefanović ocenio je danas da će on potpuno transformisati glavni grad i učiniti ga novim regionalnim centrom. 

„Pokazali smo da umemo da razmišljamo strateški i da umemo da privučemo investitore koji će doneti novac, a ne samo da očekujete da nešto kapne iz budžeta i da vam neko nešto pokloni“, rekao je novinarima Stefanović. 

U Beogradu je juče održana prezentacija projekta „Beograd na vodi“, a taj projekat predstavio je Muhamed Alabar, a promociji su osim prvog potpredsednika Vlade, prisustvovali i predsednik Skupstine Stefanović, predsednik privremenog veća Beograda Siniša Mali i drugi članovi Vlade Republike Srbije. 

Prvi potpredsednik vlade je ranije istakao da bi realizacija projekta „Beograd na vodi“, uz rast autoindustrije i poljoprivrede, značila siguran izlazak Srbije iz krize. 

Alabar je najavio da će za početnu investiciju projekta „Beograd na vodi“ biti potrebno od 2,5 do 2,8 milijardi evra. Alabar je novinarima rekao da se projektom pokreće ekonomija Srbije, a na pitanje kada će biti završen kazao je da je trenutno gotovo 90 odsto posla. 

Prema najavama medija, tim Alabara zadržaće se u Beogradu desetak dana. 

„Eagle Hills“, kompanija sa sedistem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, fokusira se na velike projekte u oblasti nekretnina, na međunarodnim tržištima. Kompanija je ranije saopštila da počinje sa radom na projektu „Beograd na vodi“ i da gradi centar svetske klase za Srbiju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.