Srbija

24.01.2014. 09:52

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

NBS: Slabljenje dinara je privremeno

Srbija

24.01.2014. 09:52

Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješić poručuje da je slabljenje kursa dinara početkom godine privremenog karaktera.

Slabljenje kursa dinara uzrokovano je povećanom tražnjom deviza na domaćem tržištu, kao i najavljenim smanjenjem monetarnih stimulansa od američkih Federalnih rezervi, poručuju iz Narodne banke Srbije.

„Slabljenje kursa dinara početkom godine uzrokovano je povećanom tražnjom domaćih klijenata za devizama zbog povećanog uvoza energenata. Sa druge strane, na slabljenje kursa uticalo je najavljeno smanjenje monetarnih stimulansa od strane od američkih Federalnih rezervi“, rekao je večeras viceguverner NBS Veselin Pješić za RTS. 

Od početka godine dinar je oslabio za skoro jedan dinar prema evru, a rast bi bio i veći da nije reagovala NBS, koja je prodala 230 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, što je više od pola ukupnih prošlogodišnjih intervencija. 

Prošlu 2013. godinu centralna banka je završila u plusu od 180 miliona evra jer je više kupovala nego prodavala devize, ali je ova godina počela velikim pritiskom na dinar koji se sutra ipak blago oporavlja, jer će kurs ojačati 0,1 odsto prema evru. 

Pojedini stručnjaci smatraju da na dinar utiče i politička neizvesnost zbog izbora i da se određeni kurs dinara ipak održava. 

„Ja mislim da će NBS morati intenzivno da interveniše, da će morati da održava nivo kursa dinara od 115 do 116 kako bi održala stabilnost“, rekao je profesor Ekonomskog fakultetan Đorđe Đukić. 

Privrednici navode da je upravo stabilnost i predvidivost kursa jedini način da se posluje u plusu. 

„Da bismo imali stabilan priliv, stabilno planiranje, stabilnu isporuku onoga što smo obećali moramo da imamo i stabilan kurs, znači veoma male promene reda veličine nekoliko promila, a ne nekoliko procenata“, rekao je Vladan Atanasijević iz kompanije „Aseko“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Slova na ekranu, bez papirnih stranica, starih korica, specifičnog mirisa kako stare tako i nove knjige ne mogu da se porede sa onom knjigom koju smo pozajmili iz biblioteke ili odvajali od užine kako bismo je kupili.
    Posvete u knjigama od dragih osoba, poseban kutak sa gomilom knjiga, dan za odmor, knjiga u ruci, ususkani, uz caj u ove zimske dane, ma koja ce to elektronska naprava moci da zameni?
    Jos kad dobijes potpis omiljenog pisca, pa kupis prvo izdanje, stvaras svoje kolekcije, takve stavke jesu neprocenjive.
    I dok se neki drze one: „Bolje i elektronske knjige da citas nego nista“, ja se pitam:
    „Da li je put od glinenih plocica, papirusa i papira do tableta, put u buducnost ili eletronski intelektualni mrak?“.
    miljanaristic96@live.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.