Vesti iz sveta

18.06.2018. 09:43

N1, Seebiz

Autor: Nova Ekonomija

Propao program EK za besplatni internet u EU

Veliki program Evropske komisije WiFi4EU, kojim se planira podela 120 miliona evra za uvođenje besplatnog interneta u EU, i zvanično je doživeo svoj debakl.

Nakon što je 15. maja pod navalom preko 18.500 hiljada evropskih gradova i opština, koji su se požurili prijaviti za vaučere od po 15.000 evra, pao kompletan sistem dan pre isteka poziva, umesto objave rezultata stiže objava da je poziv – poništen, piše portal Gradonačelnik.hr.

Uprkos velikom uspehu u smislu broja prijava Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) Evropske komisije nažalost je odlučila otkazati prvi poziv na podnošenje prijava objavljen 15. maja. Nakon temeljne istrage, zaključila je da se zbog tehničke pogreške podnosioci prijava nisu mogli prijaviti pod jednakim uslovima. Evropska komisija predata je pravednosti i pouzdanosti postupka konkursa. Novi poziv na podnošenje prijava objaviće se u jesen 2018. Portal će ponovno biti u funkciji nakon informatičkog prilagođavanja, objavljeno je na zvaničnim stranicama WiFi4EU projekta, prenose N1 i Seebiz.

Podsetimo, čitav projekt pao je zbog očito problematičnog kriterijuma dodele vaučera, odnosno principu ‘najbržeg prsta’ (first-come, first-served), zbog kojega se dogodilo da su se svi, preko 18.500 gradova i opština, požurili prijaviti za vaučere odmah u 13 sati 15. maja, što sistem nije izdržao.

Inače, Hrvatska je u samom vrhu po broju opština i gradova po iskazanom interesu za wi-fi vaučere. Za prvi poziv se registrovalo više od 390 opština i gradova, odnosno njih čak 67,8 odsto, a ispred nas su samo Malta – 97,1 odsto i Bugarska – 86 odsto. Najmanji su, pak, interes iskazali Danci – prijavilo se tek 1,3 odsto njihovih opština i gradova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.