Srbija

05.02.2014. 09:32

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Računi za gas uvećani zbog lošeg kvaliteta gasa?

Srbija

05.02.2014. 09:32

Gas koji je tokom decembra stizao u domaćinstva širom naše zemlje duplo je nekvalitetniji nego što bi trebalo da bude.

Gas koji je tokom decembra stizao u domaćinstva širom naše zemlje duplo je nekvalitetniji nego što bi trebalo da bude, pokazuju prve pretpostavke Nacionalne organizacije potrošača Srbije. Umesto da odnos između domaćeg i ruskog, kvalitetnijeg gasa, bude jedan prema devet, u domove je stizao energent mnogo manje energetske vrednosti – jedan prema četiri.

Ovi podaci potrošača pokazali su da su sumnje kupaca gasa da su im računi znatno veći zbog lošeg kvaliteta, bile opravdane. 

„S obzirom na prve podatke u koje smo imali uvid, savetujemo potrošače da plate samo deo računa za koje veruju da nije sporan, odnosno onoliko koliko misle da su potrošili“, kaže Goran Papović, predsednik NOPS. 

„Najbolje je da izmire prethodne račune i da podmire prosečnu potrošnju. Najlošiji kvalitet gasa, prema našim informacijama, do potrošača je stizao u periodu od 19. do 31. decembra. Upravo ‘Srbijagas’ ima podatke o tačnim srazmerama našeg i ruskog gasa, koji se isporučivao i oni su u obavezi da nam u narednih nekoliko dana dostave te podatke“, navodi on. 

Kako dodaje Papović, mada „Srbijagas“ isporučuje plavi energent, prema Zakonu o zaštiti potrošača, za kvalitet gasa koji stiže u domaćinstva odgovorni su posrednici. 

„Nas ne treba da interesuje interni dogovor između ‘Srbijagasa’ i trgovaca koji taj gas preprodaju građanima. I trgovci snose odgovornost za kvalitet energenta koji smo dobijali uoči Nove godine“, ističe Papović. 

Svaki drugi potrošač struje koji se na šalterima distribucija požalio na decembarski račun bio je u pravu. 

Direktor „EPS snabdevanje“ Željko Marković rekao je u utorak da je pristiglo 47.000 reklamacija, da su sve obrađene i da je oko 50 odsto pritužbi uvaženo. Marković je rekao da se očitavanje strujomera završava u sredu, kao i da ne očekuje probleme sa januarskim računima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ne borim se. Vec joj se prilagodjavam najbolje sto mogu. Mislim da u zimi moze da se uziva uz balans u aktivnosti, optimizmu i hrani. Jedino u davanju ljubavi prema bliznjima nemojte biti ograniceni. Svako jutro kada ustanem uradim vezbice, litar vode pre jela i dosta vode tokom celog dana, ren zimi izuzetno prija, topla soljica jake kafe za pocetak lepog dana, voca i povrca sto vise… Kazem sebi ujutru „bice ovo najbolji dan do sada“ i tako i bude, privucem tako svasta lepo. Zima se ni ne oseca mnogo ako delujete iz ljubavi i ako ste zahvalni na svim trenutnim blagoslovima. I ako vam se cini da je jaka zima, verujte leto ce vam zbog toga biti jos sladje. Topao pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.