Srbija

05.02.2014. 09:58

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Krstić: Ojačati Upravu carina

Srbija

05.02.2014. 09:58

Uprava carina Srbije je prošle godine naplatom svih uvoznih dažbina doprinela punjenju nacionalnog budžeta sa 43,86 odsto, kaže ministar finansija Lazar Krstić.

Prilikom posete Upravi carina, on je istakao da Ministarstvo finansija pridaje posebnu važnost jačanju administrativnih kapaciteta carinske uprave, koja je u okviru tog ministarstva.

Ministar finansija Lazar Krstić je Upravu carina posetio zajedno sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhelmom sa kojim je razgovarao o razvoju dobrih odnosa dve zemlje i planovima za njeno unapređenje. 

Kako se navodi u saopštenju Uprave carina, Krstić je podvukao činjenicu da je Nemačka jedan od najznačajnijih strateških partnera Srbije, o čemu, kako je rekao, govore i podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni. 

Direktor Uprave carina Miloš Tomić je ocenio da je saradnja srpske i nemačke carinske administracije odlična, posebno u delu koji se tiče kontrole primene carinskih propisa i razmene obaveštajnih podataka. 

Uprava carina navodi da su obe delegacije pokazale zaintersovanost za pitanja trgovinske razmene, jer u Srbiji posluje 250 nemačkih preduzeća koja su do sada investirala više od 1,5 milijarde evra, a zapošljavaju više od 20.000 radnika. 

Nije beznačajan ni podatak da su se od 2004. do 2010. nemačke investicije u Srbiji uvećale 5 puta, kao ni onaj da u Nemačkoj živi velika zajednica Srba koja sada broji oko 500.000 ljudi, navodi se u saopštenju. 

Na kraju susreta srpske i nemačke delegacije zaključeno je da treba dodatno unaprediti odličnu saradnju u razmeni obaveštajnih podataka tako što bi bili imenovani službenici za neposredni kontakt. 

Predstavnici Uprave carina Srbije su izrazili želju da se podrobnije upoznaju sa metodologijom rada carinskih istraga, carinskom praksom Nemačke u borbi protiv krijumčarenja robe, zašite prava intelektualne svojine, kao i analize i upravljanja rizikom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dok sa rukom u Njegovoj ruci i šoljom toplog čaja u drugoj, ležim ispod prekrivača, šćućurena na Njegovim grudima dok napolju snežne pahulje uveliko zavejavaju grad, a nas pak greju misli o snazi porodice i veličini ljubavi koje lutaju kroz sudbine glavnih junaka pažljivo odabranog prazničnog filma, jasno je da za nas nema ni zime ni hladnoće! 🙂 jelena_stamenkovic92@hotmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.