Svet

24.02.2014. 12:23

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Prošle godine isplaćen rekordan iznos dividendi

Svet

24.02.2014. 12:23

Kompanije čijim se akcijama trguje na berzama u celom svetu prošle godine su isplatile dividende u vrednosti 1,03 biliona dolara (1.030 milijardi).

To je prvi put da je isplata dividendi premašila granicu od bilion dolara, a u poređenju sa 2009. godinom, suma je povećana za više od 40 odsto, objavio je Fajnenšl tajms (FT) na svom sajtu.

Značajan rast zabeležila su uglavnom tržišta u razvoju, dok isplata dividendi u kontinentalnoj Evropi slabi, pokazao je izveštaj agencije Henderson global investors.

Povećavaju se prinosi finansijskog sektora jer banke počinju da oživljavaju posle kreditne krize. Više dividende isplaćuje i tehnološki sektor, jer firme kao što je Epl (Apple) odgovaraju na povećan pritisak investitora da daju više novca od svoje nagomilane gotovine, ukazao je FT. 

Finansijske kompanije su u celokupnoj vrednosti isplaćenih dividendi povećale udeo na 21 odsto, sa 17 odsto 2009. godine. S druge strane, udeo energetskih firmi je smanjen sa više od osam odsto, na pet procenata. 

Visina dividendi firmi u zemljama u razvoju prošle godine je bila više nego udvostručena u odnosu na 2009. 

Procena obuhvata sve dividende koje isplati neka firma, a ne samo one koje plaćaju spoljašnjim akcionarima. U ukupnu visinu su tako uračunata plaćanja vladama i porodicama koje imaju velike udele u tim kompanijama, dodaje FT.

Najviše novca za dividende isplaćuju firme iz Severne Amerike, kao što su Ekson mobajl (ExxonMobil) i Dženeral ilektrik (General Electric). U ukupnoj svetskoj sumi severnoameričke kompanije imaju trećinu. S druge strane, smanjen je udeo firmi iz Japana i kontinentalne Evrope. Učešće firmi iz Evrope bez Britanije, lane je smanjeno na više od petine, sa oko 30 odsto 2009. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Januar je mesec dug, jer nam zima nije drug
    Ako placas struju puno, ne treba ti drva plam
    Nosis poklone, slavis slavlja i tako sve u krug
    U staroj si jakni, cizmama pa te uvek blam
    Ako hoces da prezivis mesec prvi u godini
    Resi kao medved il jazavac da se sklupcas u jazbini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.