Priče i analize

02.08.2018. 17:34

Autor: AIESEC zove

Budućnost bitcoina na Balkanu

Čuvena kriptovaluta – bitcoin, posle nedavne velike slave, polako je krenula da bledi. Vrednost bitcoina na berzi počela je naglo da opada, međutim, cela popularnost blockchaina, čiji je ona deo, i dalje raste. Jedni od prvih pravnih lica  na Balkanu koji su uveli mogućnost plaćanja kriptovalutama bili su turistička agencija iz Hrvatske i privatna srednja škola iz Srbije.

Ali gde je bitcoin danas i gde će biti za nekoliko godina?

Iako je doživeo veliki pad na berzi, interesovanje i broj ljudi koji želi da poseduje ovu valutu i dalje neverovatno raste. Najveća industrija koja je nedavno uvela mogućnost plaćanja bitcoinom jeste Igaming industrija. Mozda jos uvek nedovoljno popularizovana (ali definitivno dovoljno velika da je pomenemo) Igaming industrija uspela je da odrzi popularnost ove kriptovalute. Ovaj trend potvrđuje i vodeći Igaming brend na Balkanu MZT koji pridaje važnost sve većoj popularizaciji bitcoina. Iako bitcoin i dalje važi za nedovoljno iskorišćeni brend na Balkanu, MZT veruje da je to nešto što ne treba olako odbaciti i prema njihovim rečima, već će od sledećeg kvartala početi sa istraživanjem ovog segmenta online tržišta.

Predvidja se da će bitcoin, koji u kini već predstavlja glavnu valutu plaćanja, to postati i u Evropi za nekoliko godina. Lak način korišćenja ove valute, kao i bezbednost i konstantne inovacije koje je čine dostupnim svim delovima sveta, ne dozvoljavaju da pad na berzi poremeti napredak bitcoina.

Hrvatska i Srbija, kao zemlje koje prednjače u inovativnosti i upotrebi kriptovalita, počele su da se okreću mogućnosti prihvatanja blockchaina kao jednog od glavnih platežnih načina. Glavni kamen na ovom putu predstavlja činjenica da vlada nikako, još uvek, ne može da kontroliše priliv pa i odliv ove valute niti motri, pa samim tim i nađe neku unutrašnju korist, prilikom transakcija svojih građana.

Ovo navodi većinu zemalja da na razne načine blokiraju dostupnost bitcoina u svojim zemljama i strogo zakonom propišu mogućnost njegove upotrebe.

Kao i sa svim novitetima, samo će vreme pokazati gde će tačno bitcoin završiti, a dotle će berza i dalje igrati dobru ulogu u napretku brenda ove kriptovalute.

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.