Srbija

28.02.2014. 00:13

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

SIEPA ipak nastavlja da radi?

Srbija

28.02.2014. 00:13

Vršilac dužnosti direktora SIEPA Vladimir Milenković izjavio je da će Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) nastaviti da radi.

Prema njegovim rečima, o politici podsticaja investitorima za otvaranje novih radnih mesta odlučivaće nova vlada.

Do sada su postojale uredbe o tome koje su se obnavljale svake godine i o tome će odlučiti nova vlada, rekao je Milenković na prvom ovogodišnjem skupu Slovenačkog poslovnog kluba.

„SIEPA će opstati“, istakao je Milenković i dodao da bi novi zakon ili uredba trebalo da bude „više fer prema svim investitorima, jer će sve biti bolje opisano i transparentnije u budućnosti, i u skladu sa evropskim standardima“.

Subvencije po radnom mestu nisu, kako kaže, ključni faktor prilikom odlučivanja investitora da li će investirati u Srbiju ili neku drugu zemlju u regionu, već o tome odlučuju razni makroekonomski i mikroekonomski faktori kao što je pitanje da li postoje sirovine, dobavljači, infrastuktura, pa i kadrovi. 

„Buduća vlada treba da donese odluke kakva će biti naša ekonomska politika, koliko ćemo i gde ulagati novac ili subvencije u buduće investicije, bilo strane bilo domaće i na šta ćemo se koncentrisati, šta ćemo praviti“, rekao je Milenković i izrazio nadu da će Srbija u bliskoj budućnosti doneti jasno definisanu ekonomsku politiku. 

Milenković je pozvao slovenačke investitore da dođu u Srbiju i sarađuju sa našim preduzećima, a ambasador Slovenije u Beogradu Franc But je najavio nove slovenačke investicije u Srbiji. 

Milenković i But su ocenili da je ekonomska saradnja Srbije i Slovenije veoma dobra, ali da postoji potencijal za njeno unapređenje. 

Slovenija je u 2013. godini bila na devetom mestu izvoznika spoljnotrgovinskih partnera Srbije, naveo je Milenković i dodao da je, prema podacima SIEPA, Slovenija od 2000. godine investirala više od milijardu evra i da se nalazi na osmom mestu kao zemlja investitor, a najznačajnija srpska investicija u Sloveniji bila je kada je „Nektar“ kupio „Fruktal“ 2011. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. U ovoj zemlji urednici ne postoje,sve su to ljigavi podanici rezima uplaseni za svoje sitne zivote,za malo vece pare se prodaju ko da je.Tito na vlasti jos uvek

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.