Srbija

06.03.2014. 13:20

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Đogović: Srbija ulazi u vrtlog grčke krize

Srbija

06.03.2014. 13:20

Srbija više nema vremena i bez sprovođenja suštinskih reformi doći će u poziciju Grčke, ocenio je saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

„Polako ulazimo u vrtlog grčke krize“, upozorio je Đogović i dodao da Srbija neće moći sama da izađe iz krize, već će joj biti neophodna podrška međunarodnih finansijskih institucija.

Đogović je rekao da pravih reformi do sada nije ni bilo, a upravo zbog njihovog odsustva opada kupovna moć stanovništva a nezaposlenost je izrazito visoka, posebno među mlađom populacijom. 

Trend zaduženosti javnog sektora je rastući i iznosi oko 65 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a ukupan spoljni dug galopirajuće raste i iznosi 82 posto BDP-a naveo je on. 

Prema njegovim rečima, mito i korupcija su sistemskog karaktera a birokratija je preglomazna i neefikasna, pa su prioritet reforme i „bolni hirurški rezovi“ u javnom sektoru. 

Đogović je precizirao da, pre svega, treba rešiti pitanja preduzeća u restrukturiranju i javnih preduzeća, a potom slede reforme u administraciji na svim nivoima, zdravstvenom i obrazovnom sistemu, pravosuđu, pa i u kulturi i sportu. 

Kad je reč o tome da li treba štedeti ili investirati, on smatra da odgovor nije jednoznačan i da treba i štedeti i investirati. 

„Za sprovođenje reformskih zahvata u javnom sektoru na svim nivoima i u svim oblastima neophodna je podrška MMF-a i Svetske banke kao garanta uspešnosti ekonomske politike“, kazao je Đogović . 

On smatra neophodnim da se pod povoljnim uslovima povuku finasijska sredstva za finansiranje preko potrebnhih reformi. 

„Bez pozitivne ocene ovih medjunarodnih finansijskih institucija, Srbija neće moći sama da iznese celokupan program reformi“, zaključio Đogović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Konkurse treba raspisati za mlade nastavnike i strucne saradnike koji su zavrsili fakultete u roku. Dokle cete drzati mlade ljude na povodcu. Kako Vas nije sramota !?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.