Svet

12.03.2014. 09:59

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Poljska želi da bude energetski nezavisna od Rusije

Svet

12.03.2014. 09:59

Poljska vlada je odlučila da vađenje gasa iz škriljaca do 2020. godine bude oslobođeno poreza, kako bi se obezbedila energetska nezavisnost zemlje od Rusije.

„Usvojili smo mere koje bi trebalo da ohrabre istraživanje gasa iz škriljaca“, izjavio je poljski premijer Donald Tusk novinarima, i dodao da posle 2020. godine porezi „neće premašivati 40 odsto prihoda od vađenja gasa“, preneo je Frans pres.

Poljske rezerve gasa iz uljnih škriljaca procenjene su na između 800 i 2.000 milijardi kubnih metara, a mnoge lokalne i strane kompanije su već počele sa istraživanjima. 

Poljska očekuje da će zahvaljujući eksploataciji gasa iz uljnih škriljaca smanjiti zavisnost od ruskog prirodnog gasa, budući da trenutno koristi oko 15 miliona kubnih metara prirodnog gasa godišnje, od čega je dve trećine uvezeno iz Rusije. 

Prema najnovijim planovima, poljska vlada planira da investira 12,5 milijardi evra u sektor uljnih škriljaca do 2020. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.