Srbija

30.05.2014. 13:32

B92

Autor: Nova Ekonomija

Ko najviše ulaže u oglašavanje na internetu?

Srbija

30.05.2014. 13:32

Najveće učešće u onlajn reklamnim kampanjama imaju preduzeća koja se bave finansijskim uslugama, trgovinom i automobilskom industrijom. 
Ovo je samo jedan od zaključaka iz nedavno objavljenog izveštaja u kome Gemius, najveća evropska kompanija za online istraživanja i konsalting, razmatra reklamnu aktivnost oglašivača u Centralnoj i Istočnoj Evropi.
U analizu su uključene Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Litvanija, Letonija, Poljska, Rumunija, Srbija i Slovačka. Izveštaj sadrži podatke prikupljene od avgusta 2013. do januara 2014. godine 
Gemius je istraživao koje industrije „kontrolišu” najveći deo onlajn oglašavanja. Ispostavilo se da u Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj najveće učešće u internet oglašavanju imaju kompanije koje pružaju finansijske usluge (njihovi oglasi se prikazuju 16%, 15% i 13%). U Litvaniji i Češkoj skoro 20% oglasa putem interneta se odnosi na trgovinu (19% i 17%), dok u Hrvatskoj i Rumuniji lidersku poziciju zauzima automobilska industrija (20% i 11%). Sa druge strane, u Srbiji telekomunikacije uživaju najveći deo onlajn tržišta (25%). U Letoniji to su kompanije koje nude proizvode za zabavu, a u Poljskoj preovlađuju prehrambene industrije (13%). 
Koje industrije zaostaju u učešću na tržištu? 
U Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji to su modne kuće (2%), u Mađarskoj i Poljskoj multimedijalna preduzeća (3% i 2%). U Češkoj i Letoniji se samo 2% onlajn kampanja tiču farmaceutskih proizvoda, dok u Litvaniji i Srbiji poslednje mesto zauzimaju preduzeća koja nude robu za domaćinstvo (1%). U Slovačkoj, onlajn tržišni sektor koji generiše najmanje oglasa bila je odeća (2%).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Vladimir Milovanović isti intervju već danima šeruje po raznim novinama i na to troši pare akcionara, da li to oni odobravaju? Kupio je 21. marta 10.000 akcija, 115 hiljada evra, poreklo? Da to nije možda na rate preko sindikata?
    Nemaju Vladimir Milovanović i bratstvo strah od neprijateljskog preuzimanja, već je tu prisutan samo jedan strah od „NEPRIJATELJSKOG SMENJIVANJA“ sa direktorskih mesta, sa posledičnim „NEPRIJATELJSKIM HAPŠENJEM“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.